patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 30.04.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2010, 13(3): 161-165pl,endodaj do koszyka

Kapusta warzywna (Brassica oleracea L., Brassicaceae) i jej znaczenie w kosmetyce


Daniel Modnicki

Katedra i Zakład Farmakognozji, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy

Streszczenie
Wiele roślin z rodziny Brassicaceae, w szczególności kapusta warzywna i jej liczne taksony niższego rzędu, stosowane są powszechnie jako warzywa, np.: kapusta głowiasta, kalafior, jarmuż, brukselka, brokuły. Substancje czynne zawarte w liściach i kwiatostanach tych roślin to głównie glikozydy izosiarkocyjanianowe (glukozynolaty), związki polifenolowe i sterole. Spotykane są także złożone strukturalnie połączenia glukozynolatów z flawonoidami i kwasami fenolowymi. Wyciągi i inne przetwory z roślin skupionych w rodzinie Brasscaceae są składnikami preparatów kosmetycznych. Stosowane są głównie jako czynniki utrzymujące skórę i włosy w dobrej kondycji, a także jako środki o działaniu ściągającym, utrzymującym wilgotność i chroniące skórę przed wpływem szkodliwych czynników. Aktywność stosowanych w kosmetyce składników preparatów kosmetycznych jest często w pewnym stopniu utożsamiana z łagodnie zaznaczonym ich działaniem leczniczym, uwarunkowanym składem chemicznym surowca. W pracy przedstawiono surowce kosmetyczne pozyskiwane z Brassica oleracea L., przytoczono także skrótowo wyniki nowszych badań dotyczące fitochemicznych cech omawianych roślin.

Słowa kluczowe: kapusta, Brassica oleracea L., Brassicaeae, kalafior, brukselka, jarmuż, brokuły