patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
czwartek, 21.10.2021
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2021, 24(1): 16-24pldodaj do koszyka

Znaczenie werbeny lekarskiej (Verbena officinalis L.) w fitokosmetologii


Paweł Kubica 1/, Agnieszka Szopa 1/, Karolina Turcza 1/, Karolina Jafernik 1/, Maria Łuczkiewicz 2/, Halina Ekiert 1/

1/ Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej, Wydział Farmaceutyczny, Collegium Medicum Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
2/ Katedra i Zakład Farmakognozji z Ogrodem Roślin Leczniczych, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Gdański Uniwersytet Medyczny

Streszczenie
Verbena officinalis L. - werbena lekarska (pospolita) (Verbenaceae), to leczniczy gatunek szeroko rozpowszechniony na świecie, znany zarówno w medycynie tradycyjnej, jak i we współczesnej fitoterapii i fitokosmetologii. Monografia "Verbenae herba" (ziela werbeny) została włączona do Farmakopei Europejskiej po raz pierwszy w 2008 roku.
W pracy przedstawiono krótką charakterystykę botaniczną, chemiczną i farmakologiczną gatunku, koncentrując się na profilach aktywności istotnych w kosmetologii i dermatologii. Ziele werbeny jest bogatym źródłem głównie irydoidów, glikozydów fenylopropanoidowych, kwasów fenolowych, flawonoidów, terpenoidów oraz olejku eterycznego. We współczesnej fitoterapii ziele werbeny wykorzystywane jest jako surowiec o działaniu przeciwzapalnym, przeciwdrobnoustrojowym, sekretolitycznym i wykrztuśnym. Badania naukowe potwierdzają także inne właściwości lecznicze tego surowca.
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na cenne walory kosmetyczne tego gatunku wynikające z udowodnionej profesjonalnymi badaniami farmakologicznymi aktywności antyoksydacyjnej, przeciwdrobnoustrojowej i przeciwzapalnej ekstraktów z różnych części rośliny lub olejku eterycznego oraz z cennych właściwości sensorycznych olejku eterycznego. Gatunek figuruje w opracowywanej przez Komisję Europejską bazie CosIng aż w 11 postaciach. Jest składnikiem licznych kosmetyków oferowanych głównie przez europejskie oraz amerykańskie firmy kosmetyczne.

Słowa kluczowe: werbena lekarska, skład chemiczny, badania aktywności biologicznej, aplikacje kosmetyczne