Orzechy i olej Macadamia - znaczenie w kosmetologii, przemyśle spożywczym oraz potencjalne aplikacje terapeutyczneAgnieszka Gołdyn, Halina Ekiert, Ewa Skrzypczak-Pietraszek Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej, Wydział Farmaceutyczny, Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie Streszczenie W pracy przedstawiono krótką charakterystykę botaniczno-ekologiczną gatunków rodzaju Macadamia. Szczególną uwagę skupiono na dwóch australijskich gatunkach - M. integrifolia i M tetraphylla będących źródłem jadalnych orzechów, potocznie znanych jako orzechy Macadamia. Orzechy te wykorzystywane są przez przemysł kosmetyczny i spożywczy. W pracy przedstawiono skład chemiczny orzechów, zwracając szczególną uwagę na składniki oleju tłustego. Scharakteryzowano właściwości fizyko-chemiczne i biologiczną aktywność tego surowca. Przedstawiono współczesne zastosowania kosmetyczne orzechów i oleju potwierdzone badaniami naukowymi. Informacje te wzbogacono w przykłady licznych, dostępnych w Polsce kosmetyków firm europejskich i pozaeuropejskich. Opisano potencjalne zastosowania lecznicze orzechów i oleju. Zwrócono także uwagę na ich walory prozdrowotne. Powyższe informacje uzupełniono o tradycyjne zastosowanie orzechów i oleju przez Aborygenów. Słowa kluczowe: gatunki rodzaju Macadamia, charakterystyka botaniczno-ekologiczna, skład chemiczny, zastosowanie kosmetyczne, potencjalne aplikacje terapeutyczne, walory prozdrowotne, tradycyjne zastosowanie |