patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
piątek, 29.03.2024
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2018, 21(2): 105-113pldodaj do koszyka

Orzechy i olej Macadamia - znaczenie w kosmetologii, przemyśle spożywczym oraz potencjalne aplikacje terapeutyczne


Agnieszka Gołdyn, Halina Ekiert, Ewa Skrzypczak-Pietraszek

Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej, Wydział Farmaceutyczny, Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Streszczenie
W pracy przedstawiono krótką charakterystykę botaniczno-ekologiczną gatunków rodzaju Macadamia. Szczególną uwagę skupiono na dwóch australijskich gatunkach - M. integrifolia i M tetraphylla będących źródłem jadalnych orzechów, potocznie znanych jako orzechy Macadamia. Orzechy te wykorzystywane są przez przemysł kosmetyczny i spożywczy.
W pracy przedstawiono skład chemiczny orzechów, zwracając szczególną uwagę na składniki oleju tłustego. Scharakteryzowano właściwości fizyko-chemiczne i biologiczną aktywność tego surowca. Przedstawiono współczesne zastosowania kosmetyczne orzechów i oleju potwierdzone badaniami naukowymi. Informacje te wzbogacono w przykłady licznych, dostępnych w Polsce kosmetyków firm europejskich i pozaeuropejskich. Opisano potencjalne zastosowania lecznicze orzechów i oleju. Zwrócono także uwagę na ich walory prozdrowotne. Powyższe informacje uzupełniono o tradycyjne zastosowanie orzechów i oleju przez Aborygenów.

Słowa kluczowe: gatunki rodzaju Macadamia, charakterystyka botaniczno-ekologiczna, skład chemiczny, zastosowanie kosmetyczne, potencjalne aplikacje terapeutyczne, walory prozdrowotne, tradycyjne zastosowanie