patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
piątek, 29.03.2024
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2017, 20(3): 206-211endodaj do koszyka

Biotechnologiczna produkcja kwasu hialuronowego


Patrycja Maligłówka, Katarzyna Duda-Grychtoł, Sylwia Klasik-Ciszewska

Silesian Medical College in Katowice

Streszczenie
Kwas hialuronowy (HA) to substancja, obecna prawie we wszystkich tkankach ciała ludzkiego. Pod względem struktury chemicznej, kwas ten zaliczany jest do glikozaminoglikanów, będących polisacharydami. Disacharyd kwasu hialuronowego zbudowany jest z kwasu D-glukuronowego oraz N-acetyloglukozaminy połączonych naprzemiennie wiązaniem glikozydowym β-(1-4) oraz β-(1-3). Związek ten został odkryty w 1934 roku przez Karla Meyera i Johna Palmera, którzy wyizolowali go z ciała szklistego oka bydlęcego. Wykazano, że kwas hialuronowy pełni wiele istotnych funkcji. Jedną z ważniejszych jest zdolność wiązania wody. Właściwości nawilżające tej substancji nadają skórze elastyczność, sprężystość oraz wpływają na prawidłową keratynizację. Warto dodać, że HA jest związkiem o identycznej strukturze u wszystkich organizmów żywych. Jest pozbawiony właściwości immunogennych, co sprawia, że można pozyskiwać go z różnych źródeł, a następnie bezpiecznie użytkować. Dzięki swoim właściwościom oraz wysokiej biozgodności, kwas hialuronowy znalazł szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach. Wykorzystywany jest w medycynie leczniczej, estetycznej, kosmetyce, farmacji oraz inżynierii tkankowej.
Obecnie kwas hialuronowy można pozyskiwać poprzez ekstrahowanie go z tkanek zwierzęcych lub też za pomocą procesów biotechnologicznych, wykorzystując do tego celu m.in. szczepy bakterii Streptococcus. Metoda oparta na fermentacji bakteryjnej zaliczana jest do najbardziej bezpiecznych i wydajnych. W biotechnologicznej produkcji kwasu hialuronowego na skalę przemysłową istotny jest sposób i warunki hodowli szczepów bakteryjnych, co niewątpliwie decyduje o uzyskaniu wysokiej jakości kwasu hialuronowego.

Słowa kluczowe: kwas hialuronowy, Streptococcus equi, otrzymywanie kwasu hialuronowego na drodze fermentacji, Bacillus subtilis, Lactococcus lactis, Escherichia coli