Olej z mikroalg w układach emulsyjnych typu o/wMarta Bareja, Beata W. Domagalska, Katarzyna Pytkowska Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia w Warszawie Streszczenie Wprowadzenie. Za właściwości sensoryczne emulsji oraz ich działanie kosmetyczne w znacznej mierze odpowiadają emolienty. Tradycyjnym źródłem emolientów są rośliny oleiste. W ostatnich dziesięcioleciach znacznie zwiększono wykorzystanie w tym zakresie syntetycznych ciekłych wosków oraz silikonów. Mimo to wciąż trwają poszukiwania nowych surowców o działaniu emoliencyjnym, charakteryzujących się odmiennymi parametrami użytkowymi. Cel. Celem pracy było zbadanie wpływu nowego oleju z mikroalg na stabilność otrzymanego kremu do rąk, jego ocenę sensoryczną oraz na parametry skóry (nawilżenie, natłuszczenie, TEWL). Materiał i metody. W badaniach in vivo wykorzystano emulsje kosmetyczne, zawierające oleje: parafinowy, z pestek winogron, i mikroalg. Badania (pomiar TEWL, nawilżenia i natłuszczenia) prowadzono na grupie 10 probantów w wieku 18-65 lat. Wykonano również ocenę sensoryczną. Wyniki. Wszystkie badane emulsje spowodowały zmianę badanych parametrów skóry w stosunku do pola kontrolnego. Nie stwierdzono znaczących statystycznie różnic między badanymi olejami we wpływie na mierzalne parametry skóry. Stwierdzono różnice w parametrach sensorycznych. Wnioski. Przeprowadzone badania potwierdziły, że olej z mikroalg ogranicza transepidermalną ucieczkę wody, wykazuje bardzo dobre działanie natłuszczające oraz nawilżające. Emulsja zawierająca ten olej jest pozytywnie oceniana w analizie sensorycznej. Tak więc olej ten może wzbogacić zbiór stosowanych do tej pory emolientów. Słowa kluczowe: emolienty, TEWL, olej z mikroalg |