Właściwości powierzchniowe i przeciwdrobnoustrojowe płynów skomponowanych na bazie surfaktantów oraz ekstraktów roślinnychMagdalena Andrzejewska 1/, Daria Wieczorek 1/, Daniela Gwiazdowska 2/, Katarzyna Staszak 3/ 1/ Department of Technology and Instrumental Analysis, Faculty of Commodity Science, Poznan University of Economics 2/ Department of Natural Science and Quality Assurance, Faculty of Commodity Science, Poznan University of Economics 3/ Institute of Technology and Chemical Engineering, Poznan University of Technology Streszczenie Wstęp. Utrzymanie odpowiedniej higieny skóry całego ciała jest jednym z głównym celów produktów do pielęgnacji ciała. Czystość rąk może być traktowana jako miara higieny osobistej. Dostępne na rynku produkty do pielęgnacji ciała mogą zrealizować ten cel. Jednakże nowoczesne produkty kosmetyczne powinny być wielofunkcyjne i wykazywać nie tylko podstawowe właściwości. Ze względu na fakt, że współczesne kosmetyki zawierają dużą ilość składników, jakość produktu finalnego zależy od jakości i właściwości pojedynczych surowców. Wieloskładnikowa kompozycja produktu sugeruje zarówno synergiczne i antagonistyczne oddziaływanie składników w nim zawartych. Zatem bez ich doświadczalnego oznaczenia trudno jest ocenić właściwości produktu końcowego. Cel. Celem tej pracy było określenie właściwości przeciwdrobnoustrojowych i powierzchniowych płynów skomponowanych na bazie związków powierzchniowo czynnych i ekstraktów roślin. Wyniki. Uzyskane wyniki wskazują, że skład płynów silnie wpływa na właściwości przeciwbakteryjne, jednak wpływ ekstraktu roślinnego nie jest znaczący. Słowa kluczowe: mydło w płynie, właściwości przeciwdrobnoustrojowe |