Porównanie właściwości reologicznych i mechanicznych preparatów kosmetycznych w postaci emulsji z mocznikiemKatarzyna Sosnowska 1/, Edyta Mazurek-Wądołkowska 1/, Karolina Czyżewska 2/, Katarzyna Winnicka 1/ 1/ Zakład Farmacji Stosowanej, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku 2/ magistrantka - Uniwersytet Medyczny w Białymstoku Streszczenie Wprowadzenie. Preparaty kosmetyczne zawierające mocznik wykorzystywane są głównie do pielęgnacji i ochrony skóry oraz jako preparaty uzupełniające leczenie schorzeń dermatologicznych wynikających z zaburzeń procesu keratynizacji. Określenie parametrów reologicznych oraz mechanicznych kosmetyków umożliwia przeprowadzenie oceny ich właściwości aplikacyjnych. Cel. Celem pracy było porównanie właściwości reologicznych i mechanicznych wybranych preparatów kosmetycznych oraz analiza substancji pomocniczych warunkujących ich odpowiednie właściwości aplikacyjne. Do badań wytypowano siedem produktów kosmetycznych zawierających od 5% do 30% mocznika. Materiały i metody. Parametry reologiczne (granica płynięcia, krzywe płynięcia, lepkość) zbadano przy użyciu reometru typu stożek-płytka RV DV-III Ultra (Brookfield, Niemcy), natomiast właściwości mechaniczne (twardość, spoistość, konsystencja) oceniono za pomocą analizatora tekstury TA.XT. plus (Stable Micro Systems, Wielka Brytania). Wyniki. Lepkość badanych preparatów zawierała się w zakresie od 15546,13 mPa·s (E-1) do 2827,72 mPa·s (E-5). Wykazano, że produkty posiadające wyższą lepkość charakteryzowały się wyższymi wartościami granicy płynięcia (od 11133 do 1501 mPa). Ponadto zaobserwowano, iż badane emulsje kosmetyczne charakteryzujące się wyższą lepkością i granicą płynięcia miały bardziej spoistą i twardą konsystencję. Wnioski. Oceniane emulsje kosmetyczne z mocznikiem to układy nienewtonowskie rozrzedzane ścinaniem (ich lepkość malała wraz ze wzrostem szybkości ścinania). Badane parametry reologiczne i mechaniczne zależały od rodzaju użytych substancji pomocniczych, nie wykazano natomiast zależności pomiędzy stężeniem mocznika a lepkością, granicą płynięcia, twardością, spoistością i konsystencją. Słowa kluczowe: właściwości reologiczne i mechaniczne, emulsje kosmetyczne |