patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
piątek, 19.04.2024
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2014, 17(1): 2-13pldodaj do koszyka

Kumaryny - właściwości i zastosowanie w kosmetologii i medycynie


Anna Skoczyńska, Adam Pastuszko, Elżbieta Budzisz

Zakład Chemii Surowców Kosmetycznych, Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Medyczny w Łodzi

Streszczenie
Kumaryny są związkami szeroko rozpowszechnionymi w przyrodzie. Naturalnie występują w wielu surowcach roślinnych, niektóre z nich wytwarzane są przez mikroorganizmy. Pod względem budowy chemicznej wyróżnia się kumaryny proste i złożone zawierające dodatkowo pierścień furanu, pironu oraz kumaryny z dodatkowym podstawnikiem w pierścieniu pironowym. Liczne badania wykazały, że związki te charakteryzują się szerokim działaniem oraz interesującymi właściwościami fizykochemicznymi i biologicznymi. Kumaryna i jej pochodne znalazły zastosowanie w kosmetologii, farmacji, medycynie, perfumerii, przemyśle spożywczym i tworzyw sztucznych. Toksyczność kumaryn jest przedmiotem ciągłych sporów. W związku z podejrzeniem o właściwości kancerogenne zabroniono stosowania kumaryny jako środka smakowego w Stanach Zjednoczonych. Badania nad toksycznością kumaryn pozwoliły na określenie maksymalnych stężeń, w jakich mogą być dodawane do gotowych produktów. Opracowano także listę szkodliwych dla zdrowia kumaryn, których użycie jest zabronione. Na tej podstawie opublikowano odpowiednie dokumenty prawne, tj. opinie eksperckie oraz dyrektywy europejskie.

Słowa kluczowe: kumaryny, zapach, absorbery promieniowania UV, kosmetyki, lecznictwo, żywność, toksyczność