Badanie działania hydrolizatu sojowego na właściwości skóryArleta Moroch 1/, Maria Urbańska 2/, Gerard Nowak 2/ 1/ doktorantka - Uniwersytet Medycznego im Karola Marcinkowskiego w Poznaniu 2/ Katedra i Zakład Naturalnych Surowców Leczniczych i Kosmetycznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu Streszczenie Wprowadzenie. Substancje takie jak proteiny i ich hydrolizaty wykazują działanie błonotwórcze dzięki czemu ograniczają odprowadzanie wody z skóry i tym samym wykazują działanie nawilżające i wygładzające. Cel pracy. Porównawcza analiza skuteczności kremu z 5% hydrolizatem sojowym i jego wpływ na nawilżenie i elastyczność skóry. Ocena ta została przeprowadzona przez porównanie badania działania kremu zawierającego 5% hydrolizat sojowy z kremem kontrolnym nie zawierającym tego składnika na wyżej wymienione parametry diagnostyczne skóry. Materiał i metody. Do badania został użyty krem z 5% soją oraz krem placebo. Analizę przeprowadzono na grupie 50 kobiet. Osoby te podzielono na dwie grupy po 25 osób każda. Jedna grupa dostała krem placebo, druga krem z 5% hydrolizatem sojowym. Badania przeprowadzono przy użyciu aparatu do diagnostyki skóry Aramo SG firmy Aram HUVIS Co.Ltd. Wyniki. Po zastosowaniu kremu z 5% hydrolizatem sojowym u 25 kobiet które stosowały krem sojowy w 84% przypadkach wzrosło nawilżenie skóry natomiast spośród 25 kobiet stosujących krem kontrolny w 52% przypadkach nawilżenie skóry spadło. Wnioski. Proteiny i ich hydrolizaty zastosowane w kremach wpływają na poprawę mechanizmów nawilżenia i elastyczności skóry. Słowa kluczowe: soja, hydrolizat, skóra, krem |