patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
sobota, 20.04.2024
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2012, 15(2): 124-127pldodaj do koszyka

Badanie działania hydrolizatu sojowego na właściwości skóry


Arleta Moroch 1/, Maria Urbańska 2/, Gerard Nowak 2/

1/ doktorantka - Uniwersytet Medycznego im Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
2/ Katedra i Zakład Naturalnych Surowców Leczniczych i Kosmetycznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Streszczenie
Wprowadzenie. Substancje takie jak proteiny i ich hydrolizaty wykazują działanie błonotwórcze dzięki czemu ograniczają odprowadzanie wody z skóry i tym samym wykazują działanie nawilżające i wygładzające.
Cel pracy. Porównawcza analiza skuteczności kremu z 5% hydrolizatem sojowym i jego wpływ na nawilżenie i elastyczność skóry. Ocena ta została przeprowadzona przez porównanie badania działania kremu zawierającego 5% hydrolizat sojowy z kremem kontrolnym nie zawierającym tego składnika na wyżej wymienione parametry diagnostyczne skóry.
Materiał i metody. Do badania został użyty krem z 5% soją oraz krem placebo. Analizę przeprowadzono na grupie 50 kobiet. Osoby te podzielono na dwie grupy po 25 osób każda. Jedna grupa dostała krem placebo, druga krem z 5% hydrolizatem sojowym. Badania przeprowadzono przy użyciu aparatu do diagnostyki skóry Aramo SG firmy Aram HUVIS Co.Ltd.
Wyniki. Po zastosowaniu kremu z 5% hydrolizatem sojowym u 25 kobiet które stosowały krem sojowy w 84% przypadkach wzrosło nawilżenie skóry natomiast spośród 25 kobiet stosujących krem kontrolny w 52% przypadkach nawilżenie skóry spadło.
Wnioski. Proteiny i ich hydrolizaty zastosowane w kremach wpływają na poprawę mechanizmów nawilżenia i elastyczności skóry.

Słowa kluczowe: soja, hydrolizat, skóra, krem