patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
czwartek, 28.03.2024
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2009, 12(4): 251-266pl,endodaj do koszyka

Ocena mikrobiologiczna środowiska produkcji w przemyśle kosmetycznym


Agata Stobnicka, Małgorzata Gniewosz

Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Streszczenie
Wstęp. Czystość środowiska produkcyjnego w przemyśle kosmetycznym stanowi jeden z podstawowych czynników wpływających na jakość wyrobu gotowego. Procesy wytwarzania produktów kosmetycznych narażone są na zanieczyszczenia mikrobiologiczne, których źródłem jest otoczenie procesu produkcji. Drobnoustroje z tych źródeł mogą stać się przyczyną zakażeń pierwotnych wyrobu gotowego, które powodują znaczne obniżenie jakości produktów, co przynosi starty ekonomiczne dla producenta i stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Cel pracy. Określenie stopnia zanieczyszczenia pomieszczeń oraz identyfikacja wyizolowanych drobnoustrojów w zakładzie przemysłu kosmetycznego, produkującego typowe produkty kosmetyczne, tj. kremy, mleczka, balsamy, żele, toniki, itp., prowadzonej przez okres 12 miesięcy.
Materiały i metody. Materiał do badań stanowiły próbki powietrza pobrane metodą zderzeniową, próbki z powierzchni płaskich pobrane metodą odciskową, próbki z powierzchni zakrzywionych pobrane metodą wymazową oraz próbki z rąk pracowników pobrane metodą odciskową. Wyizolowane drobnoustroje zidentyfikowano za pomocą metod biochemicznych (testy api, podłoża chromogenne) i immunologicznych (testy aglutynacyjne).
Wyniki. W miesiącach letnich zaobserwowano większą liczbę mikroorganizmów przypadającą na 1 m3 powietrza niż w miesiącach zimowych. Największe zanieczyszczenie pleśniami obserwowano po przerwie urlopowej. Najbardziej zanieczyszczonymi pomieszczeniami były pomieszczenia ważalni i myjni. W czasie całego okresu badawczego wyniki kontroli mikrobiologicznej wszystkich mas i wyrobów nie przekraczały dopuszczalnych wartości.
Wnioski. Pora roku, stopień zapylenia pomieszczenia, ruch pracowników, temperatura i wilgotność mają wpływ na zanieczyszczenie pomieszczeń. Ruch powietrza i zapylenie wpływają na większy stopień zanieczyszczenia powietrza drobnoustrojami. W pomieszczeniach o niskiej temperaturze obserwuje się mniejszą liczbę mikroorganizmów w powietrzu. Wyższy stopień skażenia mikrobiologicznego obserwowano w pomieszczeniach wilgotnych. Nie zaobserwowano wpływu warunków pracy na czystość dłoni personelu. W badanych próbkach zidentyfikowano drobnoustroje charakterystyczne dla danego środowiska. Zanieczyszczenie powietrza nie miało wpływu na czystość gotowych produktów.

Słowa kluczowe: przemysł kosmetyczny, środowisko produkcji, mikrobiologia kosmetyków, identyfikacja drobnoustrojów