patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
czwartek, 21.10.2021
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2021, 24(1): 25-32pldodaj do koszyka

Kosmetyczne właściwości owoców cytrusowych. Cz. 2. Pestki owocowe


Justyna Żwawiak, Lucjusz Zaprutko

Katedra i Zakład Chemii Organicznej, Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Streszczenie
Cytrusy, poza niewątpliwymi walorami smakowymi docenianymi od wielu wieków, charakteryzują się także znaczącymi właściwościami prozdrowotnymi, dzięki zawartym w nich naturalnym składnikom o istotnej aktywności. Na całym świecie najczęściej wykorzystywaną częścią cytrusów jest świeży miąższ lub wyciśnięty z niego sok. Pozostałość w postaci skórek, pulpy oraz pestek traktowana jest jako odpad, jednak w rzeczywistości każdy z tych surowców stanowi bogate źródło cennych składników wykazujących swoistą aktywność biologiczną, w tym m.in. przeciwutleniającą, przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczą. Dlatego substancje te są wykorzystywane w produktach kosmetycznych. Specyficzny skład, właściwości i zastosowania wykazują oleje tłuste pozyskane z pestek owoców cytrusowych. Cechują się one zawartością oryginalnych triglicerydów oraz szczególnymi proporcjami budujących je kwasów tłuszczowych, przez co wykorzystywane są do wytwarzania głównie kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery suchej i wysoko wrażliwej.

Słowa kluczowe: pestki cytrusowe, grejpfrut, pomarańcza, cytryna, oleje tłuste