patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 30.04.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2020, 23(1): 2-10pldodaj do koszyka

Kosmetyczne właściwości owoców cytrusowych - cz. 1. Miąższ owocowy


Justyna Żwawiak, Lucjusz Zaprutko

Katedra i Zakład Chemii Organicznej, Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Streszczenie
Cytrusy są popularną grupą odmian roślin egzotycznych z rodzaju rutowatych. Owoce cytrusowe słyną głównie z wysokiej zawartości witamin, a zwłaszcza witaminy C o właściwościach przeciwutleniających, ale też witamin z grupy B, folianów oraz licznych składników mineralnych. Nie mniejsze znaczenie ma także obecność flawonoidów oraz błonnika pokarmowego. Szczególnie miąższ tych owoców jest niezwykle bogaty w cenne składniki biologicznie aktywne. Uważa się, że regularne spożywanie cytrusów może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi oraz poziomu homocysteiny, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto obecność witaminy C przyczynia się do wzmocnienia naczyń krwionośnych oraz poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Oprócz niewątpliwych korzyści odżywczych i prozdrowotnych, wynikających z możliwości bezpośredniej konsumpcji owoców cytrusowych, szeroko znane są także ich cenne zastosowania w kosmetyce; m.in. używając preparatów z dodatkiem np. ekstraktu z pomarańczy można znacznie zredukować cellulit. Takie kosmetyki działają również oczyszczająco, przeciwzapalne oraz antyutleniająco. Ważną ich cechą jest zdolność do poprawiania elastyczności skóry, redukcji plam oraz przebarwień. Wyciągi z różnych części owoców cytrusowych wchodzą w skład wielu komercyjnych preparatów kosmetycznych. Jednak, także w warunkach domowych możliwe jest własnoręczne przygotowanie cytrusowego kosmetyku do codziennych zabiegów pielęgnacyjnych.

Słowa kluczowe: owoce cytrusowe, miąższ owocowy, sok owocowy, endokarp