patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 30.04.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2019, 22(3): 188-193pldodaj do koszyka

Zastosowanie miodu w kosmetologii i medycynie


Anna Borecka 1,2/

1/ Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
2/ Samodzielna Pracownia Parazytologii, Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii w Warszawie

Streszczenie
Miód dzięki zawartości wielu cennych biologicznie substancji jest składnikiem wielu preparatów kosmetycznych i leczniczych. Posiadając wysokie ciśnienie osmotyczne zapewnia nawilżenie skóry oraz tworzy barierę ochronną. Miód poprawia przepływ krwi w tkance skórnej, polepszając jej odżywianie w wyniku czego skóra staje się lepiej dotleniona i elastyczna, a zmarszczki ulegają spłyceniu i wygładzeniu. Przeciwutleniające właściwości miodu umożliwiają jego zastosowanie jako środka niszczącego wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za procesy starzenia komórek. Miód posiada również właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Badania naukowe potwierdziły jego skuteczność w odniesieniu do 60 gatunków bakterii, grzybów i wirusów. Miód również wykazuje działanie przeciwzapalne i przyspiesza gojenie ran. W kosmetologii miód pszczeli używany jest do produkcji kremów, odżywczych maseczek, pomadek do ust, mydeł, płynów do twarzy i do kąpieli, szamponów, balsamów i odżywek do włosów. Dzięki obecności wielu składników bioaktywnych zawartych w miodzie, jest on stosowany w wielu schorzeniach skórnych. Przykładem może być zastosowanie miodu w leczeniu: trądzika, atopowego zapalenia skóry, chorób nowotworowych i łuszczycy. Przeciwwskazaniem do zewnętrznego stosowania miodu lub produktów zawierających go w składzie są alergie.

Słowa kluczowe: miód, właściwości przeciwdrobnoustrojowe, właściwości antyoksydacyjne, nawilżenie skóry