patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
poniedziałek, 16.06.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2019, 22(1): 8-13pldodaj do koszyka

Bioaktywne składniki miodu wykorzystywane w kosmetologii


Joanna Płocica, Paulina Liszka

Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia z siedzibą w Krakowie

Streszczenie
Miód pszczeli jest bardzo wartościowym składnikiem diety człowieka. Jego cenne właściwości wykorzystywane są zarówno w przemyśle kosmetycznym, jaki i farmaceutycznym. Jest bogatym źródłem naturalnych związków, które posiadają silne właściwości przeciwutleniające, bakteriostatyczne i bakteriobójcze, wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Wśród głównych odmian miodu wyróżnić można miód nektarowy, inaczej zwany kwiatowym, spadziowy oraz mieszany. Skład miodu jest bardzo zróżnicowany chemicznie, zależy przede wszystkim od rodzaju i gatunku roślin, z których zbierany był nektar, spadź, a także od pory roku. Miód jest cennym składnikiem kosmetycznym, doskonale wspomagającym działanie preparatów pielęgnacyjnych lub posiadających charakter leczniczy. Doskonale nawilża i koi podrażnienia skóry, dlatego jest częstym składnikiem kosmetyków. Jest surowcem dobrze przyswajalnym oraz łatwo się wchłania i może być stosowany do każdego typu cery, zarówno suchej, jak i łojotokowej, czy mieszanej.

Słowa kluczowe: miód, rodzaje miodu, kosmetologia, działanie lecznicze miodu