Bioaktywne składniki miodu wykorzystywane w kosmetologiiJoanna Płocica, Paulina Liszka Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia z siedzibą w Krakowie Streszczenie Miód pszczeli jest bardzo wartościowym składnikiem diety człowieka. Jego cenne właściwości wykorzystywane są zarówno w przemyśle kosmetycznym, jaki i farmaceutycznym. Jest bogatym źródłem naturalnych związków, które posiadają silne właściwości przeciwutleniające, bakteriostatyczne i bakteriobójcze, wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Wśród głównych odmian miodu wyróżnić można miód nektarowy, inaczej zwany kwiatowym, spadziowy oraz mieszany. Skład miodu jest bardzo zróżnicowany chemicznie, zależy przede wszystkim od rodzaju i gatunku roślin, z których zbierany był nektar, spadź, a także od pory roku. Miód jest cennym składnikiem kosmetycznym, doskonale wspomagającym działanie preparatów pielęgnacyjnych lub posiadających charakter leczniczy. Doskonale nawilża i koi podrażnienia skóry, dlatego jest częstym składnikiem kosmetyków. Jest surowcem dobrze przyswajalnym oraz łatwo się wchłania i może być stosowany do każdego typu cery, zarówno suchej, jak i łojotokowej, czy mieszanej. Słowa kluczowe: miód, rodzaje miodu, kosmetologia, działanie lecznicze miodu |