patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 30.04.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2018, 21(3): 223-228pldodaj do koszyka

Wpływ sposobu odżywiania na stan skóry w trądziku pospolitym


Ewa Załuska 1/, Iwona Jazienicka 1/, Anna Sokołowska 1/, Agnieszka Barańska 2/, Katarzyna Kozłowicz 1/

1/ Pracownia Kosmetologii i Medycyny Estetycznej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie
2/ Zakład Informatyki i Statystyki Medycznej z Pracownią Zdalnego Nauczania, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Streszczenie
Trądzik pospolity zaliczany jest do jednych z najczęściej występujących schorzeń dermatologicznych. Jest on przewlekłą chorobą aparatu włosowo-łojowego o złożonej etiologii, wielopostaciowości wykwitów oraz wielokierunkowym leczeniu. Dotyczy większości populacji, przede wszystkim osób młodych, ale coraz częściej również osób powyżej 35 roku życia. W celu zminimalizowania prawdopodobieństwa wystąpienia choroby, objawów towarzyszących, bądź jej skutków, niezwykle istotne jest prowadzenie odpowiedniego stylu życia. Właściwy sposób odżywiania zalicza się do jednego z czynników profilaktycznych oraz stanowiących o sukcesie terapeutycznym w przypadku trądziku. Zarówno eliminacja jak i wprowadzenie do diety odpowiednich produktów wraz z innymi działaniami zapobiegawczymi może przeciwdziałać rozwojowi schorzenia, jak i sprzyjać szybszemu czy bardziej efektywnemu ustępowaniu zmian chorobowych.

Słowa kluczowe: trądzik pospolity, styl życia, dieta, sposób odżywiania, nawyki żywieniowe