Charakterystyka gum roślinnych, ich zastosowanie w kosmetologii oraz roślinne źródła ich pozyskiwaniaHalina Ekiert, Natalia Morawska, Karolina Stańczyk, Agnieszka Szopa Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej, Wydział Farmaceutyczny, Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie Streszczenie W pracy przedstawiono podstawowe informacje dotyczące gum roślinnych - ich chemizmu, właściwości fizyko-chemicznych, lokalizacji w roślinach oraz ich rozpowszechnienia w świecie roślin. Podkreślono ważną pozycję tej grupy surowców bezpostaciowych w produkcji kosmetyków, leków i środków spożywczych. Zasadniczą częścią pracy jest szczegółowa charakterystyka botaniczno-chemiczna ośmiu gum roślinnych oraz gatunków roślin będących ich źródłem. W przeglądzie uwzględniono zarówno gatunki roślin będące źródłem gum, które są surowcami farmakopealnymi (Acacia sp., Astragalus sp., Cyamopsis tetragonolobus), jak i liczne inne gatunki dostarczające gum ważnych w produkcji kosmetyków oraz środków spożywczych. Słowa kluczowe: gumy roślinne, rośliny kosmetyczne, charakterystyka botaniczno-chemiczna roślin dostarczających gum, znaczenie kosmetyczne, aplikacje farmaceutyczne, znaczenie spożywcze |