Porównanie właściwości antyoksydacyjnych wybranych płynów micelarnychAleksandra Oleszek, Patrycja Pieczywek, Wioleta Pietrzak, Renata Nowak Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie Streszczenie Wprowadzenie. Ekstrakty roślinne są obecnie szeroko wykorzystywane do produkcji kosmetyków, głównie ze względu na obecność licznych związków biologicznie aktywnych, w tym o właściwościach antyoksydacyjnych. Ten typ aktywności biologicznej jest szczególnie pożądany w płynach micelarnych służących do codziennego oczyszczania i pielęgnacji twarzy. Cel. Celem niniejszej pracy była analiza składu i porównanie właściwości antyoksydacyjnych wybranych płynów micelarnych zawierających wyciągi roślinne. Materiał i metody. Przeprowadzono analizę sześciu komercyjnie dostępnych płynów micelarnych. Oznaczono ich zdolność neutralizacji wolnych rodników metodami spektrofotometrycznymi za pomocą czytnika płytek Infinite 200F (Tecan) z użyciem rodnika DPPH. (1,1-difenylo-2-pikrylohydrazylu) oraz kationorodnika ABTS+. (2,2-azynobis-3-etylobenzotiazolino-6-sulfonianu). Wyniki i wnioski. Badane płyny micelarne wykazały zróżnicowaną aktywność przeciwrodnikową. Najwyższą aktywność antyoksydacyjną w metodzie z użyciem rodnika DPPH. charakteryzował się płyn firmy Vianek, natomiast w metodzie ABTS+. płyn firmy Uroda. Wykazano także wpływ koncentracji płynów na ich aktywność przewciwrodnikową. Słowa kluczowe: antyoksydanty, wolne rodniki, DPPH, ABTS, płyny micelarne, ekstrakty roślinne |