Mleko, białka mleka a trądzikLaura Piejko Katedra Fizjoterapii w Chorobach Narządów Wewnętrznych, Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach Wydział Medyczny, Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa w Katowicach Streszczenie Etiopatogeneza trądziku jest złożona i nie do końca wyjaśniona. Istotną rolę w powstawaniu zmian trądzikowych odgrywają: łojotok, nadmierna keratynizacja mieszkowa, namnażanie bakterii Propionibacterium acnes, rozwój odczynu zapalnego, czynniki hormonalne i uwarunkowania genetyczne. Inne czynniki to: zaburzenia immunologiczne, nadmierna reaktywność mieszków włosowych, czynniki psychologiczne, fizykalne, a nawet tło jatrogenne. Obecnie, coraz więcej doniesień naukowych wskazuje na istotny wpływ diety bogatej w mleko i produkty mleczne oraz zawierającej pokarmy o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym na stymulację produkcji łoju i powstawanie trądziku. Słowa kluczowe: mleko, insulina, trądzik, dieta |