Parabeny jako konserwanty w produktach kosmetycznychMateusz Pawłusiewicz, Agata Łącka Instytut Chemii Podstaw Żywności, Zespół Chemii Bionieorganicznej, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka Streszczenie Wprowadzenie. Parabeny są najczęściej stosowanymi konserwantami w kosmetykach, niestety są niechętnie odbierane przez konsumentów produktów kosmetycznych, pomimo, że związki te są najlepiej przebadaną grupą konserwantów, które stosuję się w kosmetyce. Cel. Celem pracy było oznaczanie zawartości konserwantów, jakimi były parabeny w wybranych typach produktów kosmetycznych. Materiał i metodyka. Badaniem objęto wybrane losowo 14 produktów kosmetycznych o obecności deklarowanych przez producenta trzech parabenów metylo-, etylo- i propyloparabenu, mając na celu określenie ich zawartości w kosmetyku. Wyniki. Wszystkie analizowane parabeny: metyloparaben (MP), etyloparaben (EP) i propyloparaben (PP) absorbują promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie UV, przy maksimum absorpcji 254 nm. Rozdział chromatograficzny został uzyskany na kolumnie Hypersil BDS 150x4,6, z fazą ruchomą o składzie acetonitryl: woda 60:40 (v/v), przy izokratycznym przepływie 1 ml/min. W takich warunkach nastąpiło bardzo dobre rozdzielenie trzech analizowanych parabenów, a czas retencji poszczególnych pików wyniósł 2,17 (MP), 2,36 (EP) i 2,65 (PP) minut. Próbki znajdujące się w grupie kosmetyków leave-on zawierają mniejszą całkowitą ilość wszystkich parabenów (w granicach 46,2-264,1 mg/100 g) niż w grupie kosmetyków rinse-off (211,9-588,7 mg/100 g) Wyjątkiem okazała się próbka 14, zawierająca trzy oznaczane parabeny (sumarycznie 8,8 mg/100 g), a zadeklarowana przez producenta jako wolna od parabenów. Wnioski. Uzyskane wyniki zawartości parabenów nie przekraczają dopuszczalnej ilości stosowania parabenów lub ich mieszanin w preparacie kosmetycznym. Słowa kluczowe: parabeny, wysokosprawna chromatografia cieczowa HPLC, badania spektrofotometryczne UV |