Masło Shea - właściwości i zastosowanie w kosmetologiiAgnieszka Garncarczyk, Magdalena Jurzak, Katarzyna Adamczyk, Paweł Antończak Zakład Kosmetologii Katedry Kosmetologii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach Streszczenie Masło Shea pozyskiwane z orzechów rośliny masłosza Parka zasiedlających obszary Afryki, wykorzystywane jest w przemyśle spożywczym, chemicznym, medycynie i kosmetologii. Masło ma postać stałej, twardej, kleistej masy o barwie białawej, kremowej lub jasno- żółtej. Dobrze rozpuszcza się w wodzie a pod wpływem temperatury ludzkiego ciała zamienia się w oleistą, brązową ciecz. Jako surowiec masło Shea jest stosunkowo łatwe do pozyskania, charakteryzuje się wysoką biodostępnością i niską ceną. Skład chemiczny masła różni się w zależności od regionu, z którego surowiec jest pozyskiwany oraz ze względu na technikę izolacji. W kosmetykach masło Shea wykazuje uniwersalne działanie. Stosowane jest w pielęgnacji skóry oraz jej przydatków, posiadając właściwości nawilżające, zmiękczające i wygładzające. Masło Shea jako substancja hydrofobowa, zmniejsza transepidermalną ucieczkę wody ze skóry oraz szybko absorbowane jest z powierzchni skóry do jej wnętrza. Jest bezpieczne, hipoalergiczne i stabilne w różnych formach kosmetyków, zatem może być wykorzystywane do pielęgnacji zarówno skóry dzieci jak i dorosłych. Słowa kluczowe: masło Shea, kosmetyk, masłosz Parka, Butyrospermum parkii |