patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 30.04.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2017, 20(4): 306-309pldodaj do koszyka

Masło Shea - właściwości i zastosowanie w kosmetologii


Agnieszka Garncarczyk, Magdalena Jurzak, Katarzyna Adamczyk, Paweł Antończak

Zakład Kosmetologii Katedry Kosmetologii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Streszczenie
Masło Shea pozyskiwane z orzechów rośliny masłosza Parka zasiedlających obszary Afryki, wykorzystywane jest w przemyśle spożywczym, chemicznym, medycynie i kosmetologii. Masło ma postać stałej, twardej, kleistej masy o barwie białawej, kremowej lub jasno- żółtej. Dobrze rozpuszcza się w wodzie a pod wpływem temperatury ludzkiego ciała zamienia się w oleistą, brązową ciecz. Jako surowiec masło Shea jest stosunkowo łatwe do pozyskania, charakteryzuje się wysoką biodostępnością i niską ceną. Skład chemiczny masła różni się w zależności od regionu, z którego surowiec jest pozyskiwany oraz ze względu na technikę izolacji. W kosmetykach masło Shea wykazuje uniwersalne działanie. Stosowane jest w pielęgnacji skóry oraz jej przydatków, posiadając właściwości nawilżające, zmiękczające i wygładzające. Masło Shea jako substancja hydrofobowa, zmniejsza transepidermalną ucieczkę wody ze skóry oraz szybko absorbowane jest z powierzchni skóry do jej wnętrza. Jest bezpieczne, hipoalergiczne i stabilne w różnych formach kosmetyków, zatem może być wykorzystywane do pielęgnacji zarówno skóry dzieci jak i dorosłych.

Słowa kluczowe: masło Shea, kosmetyk, masłosz Parka, Butyrospermum parkii