Zastosowanie kwasu ferulowego w medycynie i kosmetologiiAnna Kamm 1,2/, Izabela Załęska 3/ 1/ Klinika Dermatologii, Wenerologii i Alergologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego 2/ Wydział Fizjoterapii i Nauk o Zdrowiu Wyższej Szkoły Zarządzania w Gdańsku 3/ Zakład Kosmetologii Profesjonalnej, Wydział Rehabilitacji Ruchowej, Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie Streszczenie Substancje pochodzenia naturalnego cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno w kosmetologii, jak i farmakoterapii. Stąd ostatnimi czasy stały się one podmiotem szeregu badań. Badacze szeroko analizują składniki aktywne pochodzenia naturalnego zawarte w pożywieniu, które potencjalnie mogą być wykorzystywane w leczeniu wielu chorób. Źródłem tych komponentów są najczęściej powszechnie spotykane rośliny typu: pszenica, pomidory czy kukurydza. Wśród składników aktywnych ciekawą grupę stanowią kwasy fenolowe na czele z kwasem ferulowym. Wykazuje on szerokie spektrum działania terapeutycznego w zakresie takich schorzeń, jak: rak piersi, cukrzyca, choroby układu krążenia lub neurodegeneracyjne. Pozytywny wpływ tego kwasu na zdrowie związany jest z jego właściwościami przeciwutleniającymi, które wynikają m.in. z obecności grupy hydroksylowej. Destrukcyjne oddziaływanie kwasu ferulowego na wolne rodniki stało się nawet podstawą do zakwalifikowania go w poczet dodatków do żywności. Liczne badania jego właściwości antyoksydacyjnych potwierdziły także jego działanie przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwmiażdżycowe, neuroprotekcyjne, chroniące przed promieniowaniem UV oraz nawilżające. W medycynie i kosmetologii własności mechanizmu przeciwrodnikowego stały się jednym z głównych powodów uznania kwasu ferulowego za substancję nadzwyczaj atrakcyjną pod kątem realizacji różnorakich potrzeb terapeutycznych. Słowa kluczowe: kwas ferulowy, wolne rodniki, przeciwutleniacz, skóra |