Zastosowanie spektroskopii EPR do badania oddziaływania ekstraktów z ziela rzepiku (Agrimoniae herba) z wolnymi rodnikamiMałgorzata Stec, Paweł Ramos, Barbara Pilawa Katedra i Zakład Biofizyki, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach Streszczenie Wprowadzenie. Ziele rzepiku pospolitego (Agrimonia eupatoria L.) jest surowcem, z którego można otrzymywać ekstrakty o różnym działaniu terapeutycznym. Badaniom spektroskopowym poddano oddziaływania różnych ekstraktów z ziela rzepiku z wolnymi rodnikami jako odzwierciedlenie ich właściwości antyoksydacyjnych. Porównano wygaszanie modelowych wolnych rodników DPPH przez napar i odwar z rzepiku, które mogą być stosowane w kosmetologii do oczyszczania skóry tłustej oraz w maseczkach kosmetycznych. Cel. Celem niniejszej pracy było porównanie właściwości anty-oksydacyjnych dwóch rodzajów ekstraktów wodnych otrzymanych z rzepiku pospolitego, przejawiających się jako zdolność do oddziaływania z wolnymi rodnikami. Materiał i metody. Napar, jako ekstrakt wodny rzepiku, uzyskano po 15 minutach od zalania wrzącą wodą. Odwar stanowił ekstrakt wodny rzepiku po gotowaniu w czasie 15 minut. Zbadano kinetykę oddziaływania naparu i odwaru z wolnymi rodnikami DPPH. Widma EPR wolnych rodników DPPH rejestrowano za pomocą spektrometru elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) na pasmo X (9.3 GHz) z modulacją pola magnetycznego 100 kHz Firmy Radiopan (Poznań). Zastosowano również system numerycznej akwizycji danych Firmy Jagmar (Kraków). Próbkę wzorcową stanowił roztwór DPPH w alkoholu etylowym. Wyniki. Stwierdzono zmniejszenie amplitudy linii EPR wolnych rodników DPPH wskutek oddziaływania z testowanymi ekstraktami z rzepiku, co potwierdza ich właściwości antyoksydacyjne. Odwar z rzepiku wykazywał silniejsze właściwości antyoksydacyjne aniżeli napar. Relację tą potwierdziły także analizy kolorymetryczne wykonane za pomocą urządzenia Firmy 3nh (Chiny). Amplituda linii EPR wolnych rodników DPPH malała wraz ze wzrostem czasu oddziaływania z ekstraktami z rzepiku, a po 12 minutach i po 6 minutach osiągała stałą wartość w dla naparu i odwaru. Wnioski. Wykazano, że szybsze oddziaływania z wolnymi rodnikami zachodzą w przypadku odwaru z rzepiku relatywnie do naparu. Słowa kluczowe: rzepik, ekstrakt, wolne rodniki, antyoksydanty, spektroskopia EPR |