Wykorzystanie hydrolizatów protein ze słodkich migdałów w szamponach do włosów na bazie glukozydówEmilia Klimaszewska 1/, Anita Bocho-Janiszewska 1/, Marta Ogorzałek 1/, Tomasz Bujak 2/, Edyta Szmuc 2/, Ilona Podkowa 1/ 1/ Katedra Chemii, Wydział Materiałoznawstwa, Technologii i Wzornictwa, Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu 2/ Katedra Kosmetologii, Wydział Medyczny, Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie Streszczenie Wprowadzenie. Artykuł dotyczy wykorzystania hydrolizatów protein ze słodkich migdałów w szamponach do włosów na bazie glukozydów. Opracowano i wykonano 7 receptur szamponów do włosów, zawierających w swym składzie składniki aprobowane przez organizacje certyfikujące kosmetyki naturalne. Cel. Celem pracy była ocena wpływu stężenia hydrolizatów protein ze słodkich migdałów na wybrane właściwości fizykochemiczne i użytkowe szamponów do włosów. Materiał i metody. Analizowano wpływ stężenia hydrolizatów protein ze słodkich migdałów (0-1,8%) na wybrane właściwości fizykochemiczne i użytkowe szamponów do włosów: stabilność, lepkość dynamiczna, pianotwórczość, roztwarzalność w wodzie, emulgowanie zabrudzeń tłuszczowych, topografia powierzchni włosa oraz ocena działania drażniącego. Wyniki. Wraz ze wzrostem stężenia hydrolizatów protein ze słodkich migdałów w szamponach do włosów następuje obniżenie lepkości układu, przez co zwiększa się ich roztwarzalność w wodzie. Wzrost stężenia hydrolizatu protein ze słodkich migdałów prowadzi do zwiększenia zdolności pianotwórczych szamponów do włosów. Wszystkie badane preparaty charakteryzowały się wysoką zdolnością usuwania zabrudzeń. Wykonano badanie topografii powierzchni włosa za pomocą skaningowego mikroskopu elektronowego. Po zastosowaniu szamponu z proteinami ze słodkich migdałów struktura powierzchni włosa uległa wyraźnej poprawie w stosunku do włosa przed procesem mycia. Ponadto, na podstawie wyników pomiaru liczby zeinowej i testów płatkowych stwierdzono, że autorski szampon do włosów należy do produktów niedrażniących. Wnioski. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, iż dodatek hydrolizatów protein ze słodkich migdałów w recepturach szamponów do włosów w istotny sposób wpływa na poszczególne parametry preparatów. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że optymalnymi właściwościami charakteryzuje się szampon zawierający w swym składzie 1,2% protein ze słodkich migdałów. Słowa kluczowe: hydrolizaty protein, szampony do włosów, glukozydy, jakość, SEM, działanie drażniące |