Wpływ stężenia sulfobetain na lepkość i pianotwórczość płynów do mycia naczyńKornela Bułat, Daria Wieczorek, Dobrawa Kwaśniewska Department of Technology and Instrumental Analysis, Faculty of Commodity Science, Poznań University of Economic and Business Streszczenie Wstęp. Płyny do mycia naczyń stanowią istotny segment rynku chemii gospodarczej, obecnie zajmują trzecie miejsce w Europie pod względem sprzedaży. Na decyzje zakupowe konsumentów poza ceną znaczący wpływ ma też lepkość produktu. Dzieje się tak, ponieważ konsument utożsamia wysoką lepkość produktu z dużą ilością składników aktywnych. Jednak najczęściej wysoka lepkość produktów chemii gospodarczej i kosmetyków jest spowodowana dodatkiem zagęszczacza. Zastosowanie zawyżonej ilości zagęszczacza bywa niekorzystne ze względu na obniżenie funkcjonalności produktu. Cel. W niniejszej pracy podjęto próbę określenia lepkości modelowych płynów do mycia naczyń zawierających sulfobetainy oraz określenia wpływu dodatku chlorku sodu na lepkość tych płynów. Ponadto zbadano zdolności pianotwórcze otrzymanych kompozycji i określono wpływ chlorku sodu. Oceniono także wpływ substancji brudzącej na ww. właściwości. Wyniki. Rezultaty przeprowadzonych badań wskazują iż nawet niewielki dodatek sulfobetain kształtuje lepkość produktu pozwalając tym samym na zmniejszenie ilości chlorku sodu w gotowym produkcie. Ponadto stwierdzono że produkty zwierające sulfobetainy w swym składzie prezentują zadowalające właściwości pianotwórcze. Wnioski. Uzyskane dane badawcze są obiecujące i sugerują możliwość ograniczenia użycia chlorku sodu w produktach chemii gospodarczej i kosmetycznej. Słowa kluczowe: lepkość, gęstość, płyny do mycia naczyń, sulfobetainy |