patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 30.04.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2016, 19(3): 245-249endodaj do koszyka

Porównanie właściwości przeciwutleniających i skuteczności konserwacji kremów ekologicznych


Katarzyna Pawlak-Lemańska 1/, Edyta Nitka 2/, Daniela Gwiazdowska 2/

1/ Department of Technology and Instrumental Analysis, Faculty of Commodity Science, Poznań University of Economics
2/ Department of Natural Science and Quality Assurance, Faculty of Commodity Science, Poznań University of Economics

Streszczenie
Wstęp. Ostatnie odkrycia naukowe zwracają uwagę konsumentów na pojęcie "naturalności". Naturalne ekstrakty roślinne, bogate w witaminy i związki polifenolowe są dobrymi przeciwutleniaczami, które mogą być dodawane do emulsji kosmetycznych w celu przedłużenia ich stabilności oraz ograniczeniu zanieczyszczeń mikrobiologicznych. W związku z tym, wiele firm kosmetycznych rozpoczęło produkcję ekokosmetyków oraz stosowanie naturalnych ekstraktów roślinnych jako dodatków.
Cel. Celem badania była ocena jakości ekologicznych kremów do twarzy zawierających tylko naturalne ekstrakty roślinne (marchew, pomidor i granat) i porównanie jej do kremów zadeklarowanych na opakowaniu jako "naturalne" i zawierających sztuczne konserwanty. Oba kremy wyprodukowane były przez tego samego producenta.
Metody. Do oceny jakości kremów podczas miesięcznego przechowywania w warunkach konsumenckich wykorzystano następujące parametry jakościowe: aktywność przeciwutleniającą, stopień utlenienia lipidów oraz ocenę czystości mikrobiologicznej.
Wyniki. Na podstawie wartości TEAC stwierdzono znaczące różnice w aktywności przeciwutleniającej badanych kremów z różnymi dodatkami ekstraktów roślinnych. Wartości TEAC kremów przechowywanych w porównaniu z kremami świeżymi obniżyły się o 10-40% w zależności od rodzaju dodanego ekstraktu roślinnego. Po 28 dniach przechowywania w temperaturze pokojowej we wszystkich ekologicznych kremach stopień utlenienia lipidów znacząco wzrósł. Testy konserwacji dla badanych kremów wskazują na różną wydajność naturalnych ekstraktów roślinnych dodawanych do kremów jako konserwantów.

Słowa kluczowe: naturalne ekstrakty roślinne, ekologiczne kremy, aktywność przeciwutleniająca, test konserwacji