Wybrane emolienty jako modyfikatory tekstury i reologii kremów do rąkJustyna Kołodziejska 1/, Katarzyna Walkowiak 1/, Małgorzata Godlewska 2/, Magdalena Piechota-Urbańska 3/ 1/ Pracownia Kosmetyki Farmaceutycznej, Zakład Technologii Postaci Leku, Katedra Farmacji Stosowanej, Uniwersytet Medyczny w Łodzi 2/ Zakład Technologii Postaci Leku, Katedra Farmacji Stosowanej, Uniwersytet Medyczny w Łodzi 3/ Zakład Farmacji Aptecznej, Katedra Farmacji Stosowanej, Uniwersytet Medyczny w Łodzi Streszczenie Wprowadzenie. Specyficzna budowa skóry dłoni powoduje dużą podatność na działanie czynników zewnętrznych. Kremom do rąk stawia się wysokie wymagania, dotyczące nie tylko wyboru substancji aktywnych, lecz także parametrów aplikacyjnych, takich jak lepkość ułatwiająca stosowanie produktu, lekka konsystencja, odpowiednia twardość, rozsmarowywalność. Cechy, które w przypadku produktów kosmetycznych określa się subiektywnie za pomocą zmysłów, można szacować i porównywać dzięki pomiarom tekstury i reologii. Cel. Celem pracy jest ocena wpływu wybranych emolientów na właściwości sensoryczne kremów do rąk wytworzonych według własnej receptury. Materiały i metody. Opracowano podstawową recepturę kremu do rąk na bazie emulgatora Sedefos™75 (Gattefossé). Do receptury wprowadzano kolejno emolienty z grupy tłuszczów i wosków roślinnych, takie jak: masło Shea, olejek jojoba, olej ze słodkich migdałów i olej arganowy w relacji ilościowej 1:1, masło kakaowe oraz wosk Karnauba. Badania tekstury przeprowadzono przy użyciu analizatora tekstury Shimadzu Autograph (Shimadzu Corporation, Analytical&Measuring Instruments Division). Pomiary reologiczne przeprowadzono przy użyciu reometru typu stożek-płytka DV-III wersja 3.0 (Brookfield). Wyniki. Najlepszą rozsmarowywalność uzyskuje się po zastosowaniu w recepturze olejku jojoba, który zmniejsza twardość kremu i adhezję, a także charakteryzuje się wysoką kohezją Obniżenie lepkości receptury podstawowej kremu powodują: olej jojoba, masło kakaowe oraz oleje roślinne (ze słodkich migdałów i arganowy). Wnioski. Zastosowanie określonych emolientów pozwala modyfikować parametry tekstury i reologii modelowej formulacji kremu do rąk, wytworzonej na bazie emulgatora Sedefos™75. Najkorzystniejszy wpływ na parametry sensoryczne wytworzonego kremu wykazuje olejek jojoba. Słowa kluczowe: krem do rąk, emolienty, tekstura, reologia |