Zielona herbataJacek Arct, Katarzyna Tomaszewska, Katarzyna Pytkowska Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia w Warszawie Streszczenie Herbata (napar z Camellia sinensis) jest jednym z najczęściej spożywanych napojów. Jej cenne składniki od lat wykorzystywane były w celach leczniczych. Pochodzi z południowych Chin, a uprawiana jest w Azji i Afryce Środkowej. Zielona herbata jest poddawana przemianom enzymatycznym ("fermentacji") jedynie w niewielkim stopniu, dzięki czemu zachowuje tak wiele cennych dla organizmu składników. W tradycyjnej medycynie chińskiej zielona herbata była stosowana do poprawy przepływu krwi, jako lek odtruwający organizm oraz wzmacniający odporność. Sucha masa liści zielonej herbaty w 30% składa się ze związków polifenolowych, z których najważniejszą rolę odgrywają katechiny. Związki te działają przeciwutleniająco, zwalczając wolne rodniki tlenowe i azotowe oraz chelatują jony żelaza i miedzi. Flawonoidy wpływają na stan naczyń krwionośnych i stymulują mikrokrążenie skórne, co ma istotne znaczenie w wyglądzie i stanie skóry. Jej główne działania kosmetyczne to przede wszystkim antyoksydacyjne, łagodzące podrażnienia oraz zmniejszające obrzęki. Słowa kluczowe: zielona herbata, flawonoidy, antyoksydanty, mikrokrążenie |