patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 30.04.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2016, 19(1): 42-46endodaj do koszyka

Ocena właściwości fizykochemicznych emulsji pielęgnacyjnych do twarzy zawierających wybrane kwasy owocowe


Małgorzata Zięba, Anna Małysa, Emilia Klimaszewska, Magdalena Wykrota

Katedra Chemii, Wydział Materiałoznawstwa, Technologii i Wzornictwa, Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu

Streszczenie
Wprowadzenie. Alfahydroksykwasy (AHA) to grupa związków ciesząca się nieustannym zainteresowaniem wśród naukowców, kosmetologów i lekarzy. Mają one szerokie zastosowanie w kosmetyce. Badania naukowe potwierdziły ich bardzo korzystny wpływ na ogólny stan skóry. Wykazują m.in. działanie: nawilżające, rozjaśniające, wygładzające, złuszczające i przeciwzapalne.
Cel. Celem pracy było opracowanie receptur kremów do twarzy z udziałem kwasu jabłkowego i kwasu cytrynowego oraz ocena ich wybranych właściwości fizykochemicznych.
Materiał i metody. Materiał badawczy stanowiły kremy do twarzy z udziałem alfahydroksykwasów, zaprojektowane na podstawie danych literaturowych oraz własnych doświadczeń. Jako α-hydroksykwasy wytypowano kwas jabłkowy oraz cytrynowy i stworzono dwie serie prototypów kremów z kwasami użytymi w stężeniach 0,5%; 1%; 1,5%; 2%. Dla porównania wyników przygotowano recepturę bazową bez dodatku kwasów. Dokonano oceny wpływu rodzaju i stężenia zastosowanych α-hydroksykwasów na właściwości fizykochemiczne kremów do twarzy, tj. stabilność emulsji i jej pH, lepkość, ocenę zapachu kremów oraz właściwości sensoryczne.
Wyniki. Biorąc pod uwagę badanie pH, silniejszym w działaniu kwasem wydaje się być kwas cytrynowy. Wprowadzenie kwasów owocowych do receptur kremów do twarzy powoduje obniżenie lepkości dynamicznej, względem kremu bazowego. Z testów sensorycznych jednoznacznie wynika, iż korzystniejsze jest projektowanie składu receptur kremów zawierających niższe stężenia kwasów: jabłkowego i cytrynowego, z zakresu 0,5-1% wag.
Wnioski. Rodzaj i stężenie kwasów owocowych w kremach do twarzy ma znaczący wpływ na właściwości fizykochemiczne finalnych produktów. Rezultaty badań mogą stanowić podstawę do praktycznych zastosowań przy projektowaniu receptur kremów z α-hydroksykwasami.

Słowa kluczowe: emulsje kosmetyczne do twarzy, kwasy AHA, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy