Ocena właściwości fizykochemicznych emulsji pielęgnacyjnych do twarzy zawierających wybrane kwasy owocoweMałgorzata Zięba, Anna Małysa, Emilia Klimaszewska, Magdalena Wykrota Katedra Chemii, Wydział Materiałoznawstwa, Technologii i Wzornictwa, Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu Streszczenie Wprowadzenie. Alfahydroksykwasy (AHA) to grupa związków ciesząca się nieustannym zainteresowaniem wśród naukowców, kosmetologów i lekarzy. Mają one szerokie zastosowanie w kosmetyce. Badania naukowe potwierdziły ich bardzo korzystny wpływ na ogólny stan skóry. Wykazują m.in. działanie: nawilżające, rozjaśniające, wygładzające, złuszczające i przeciwzapalne. Cel. Celem pracy było opracowanie receptur kremów do twarzy z udziałem kwasu jabłkowego i kwasu cytrynowego oraz ocena ich wybranych właściwości fizykochemicznych. Materiał i metody. Materiał badawczy stanowiły kremy do twarzy z udziałem alfahydroksykwasów, zaprojektowane na podstawie danych literaturowych oraz własnych doświadczeń. Jako α-hydroksykwasy wytypowano kwas jabłkowy oraz cytrynowy i stworzono dwie serie prototypów kremów z kwasami użytymi w stężeniach 0,5%; 1%; 1,5%; 2%. Dla porównania wyników przygotowano recepturę bazową bez dodatku kwasów. Dokonano oceny wpływu rodzaju i stężenia zastosowanych α-hydroksykwasów na właściwości fizykochemiczne kremów do twarzy, tj. stabilność emulsji i jej pH, lepkość, ocenę zapachu kremów oraz właściwości sensoryczne. Wyniki. Biorąc pod uwagę badanie pH, silniejszym w działaniu kwasem wydaje się być kwas cytrynowy. Wprowadzenie kwasów owocowych do receptur kremów do twarzy powoduje obniżenie lepkości dynamicznej, względem kremu bazowego. Z testów sensorycznych jednoznacznie wynika, iż korzystniejsze jest projektowanie składu receptur kremów zawierających niższe stężenia kwasów: jabłkowego i cytrynowego, z zakresu 0,5-1% wag. Wnioski. Rodzaj i stężenie kwasów owocowych w kremach do twarzy ma znaczący wpływ na właściwości fizykochemiczne finalnych produktów. Rezultaty badań mogą stanowić podstawę do praktycznych zastosowań przy projektowaniu receptur kremów z α-hydroksykwasami. Słowa kluczowe: emulsje kosmetyczne do twarzy, kwasy AHA, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy |