Łopian większy - chwast, czy cenny surowiec kosmetycznyBeata W. Domagalska, Marta Cybulska Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia w Warszawie Streszczenie Łopian (Arctium lappa L.) to popularna roślina uważana za chwast w naszej strefie klimatycznej, podczas gdy w krajach Azji Wschodniej, łopian jest uprawiany jako warzywo (korzeń) i roślina lecznicza. W ostatnich latach, łopian był szeroko badany pod kątem składników aktywnych zawartych w korzeniu, liściach i nasionach, oraz ich właściwości fizykochemicznych i biochemicznych. Badania te potwierdzają przeciwrodnikowe, przeciwutleniające i antybakteryjne działanie surowców z łopianu. Z praktycznego punktu widzenia, nieobrany korzeń łopianu, który nie został poddany obróbce cieplnej najlepiej nadaje się do wytwarzania surowców kosmetycznych. Ekstrakty z łopianu charakteryzują się zdolnością hamowania wzrostu niektórych drobnoustrojów (m. in. endodontycznych) więc mogą one być stosowane w mydłach antybakteryjnych i pastach do zębów. Chociaż surowce kosmetyczne z korzeni, nasion, owoców lub liści łopianu wykazują właściwości istotne przy projektowaniu kosmetyków oraz są dostępne na rynku, nadal są rzadko stosowane w kosmetykach. Słowa kluczowe: łopian większy, Arctium lappa, aktywność przeciwrodnikowa, polifenole, fruktany, kosmetologia |