Krameria (Krameria triandra) - nowy surowiec kosmetycznyMagdalena Sikora 1/, Małgorzata Redzynia 2/, Patrycja Fandrych 1/, Jacek Krzciuk 3/ 1/ Instytut Podstaw Chemii Żywności, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka 2/ Instytut Biochemii Technicznej, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka 3/ Naturex S.C. Produkcja ekstraktów ziołowych i owocowych, Katowice Streszczenie Wstęp. Korzeń kramerii (ratania) charakteryzuje się dużą zawartością substancji biologicznie aktywnych, w tym katechin, garbników, proantocyjanidyn, lignanów. Celem pracy było określenie składu ekstraktu z ratanii, a także ocena możliwości jego wykorzystania w wybranych preparatach kosmetycznych. Materiał i metoda. Wykorzystany w badaniach ekstrakt z ratanii pochodził z Firmy Naturex w Katowicach. W surowcu tym określono zawartość składników decydujących o jego aktywności. Zawartość polifenoli ogółem, flawonoidów oraz flawanoli oznaczono metodami spektrofotometrycznymi. Ilość flawonoli, kwasów hydroksycynamonowych, hydroksybenzoesowych i flawanoli określono za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC). Oznaczono także aktywność antyoksydacyjną metodą FRAP, jak również z wykorzystaniem syntetycznych kationorodników ABTS+ oraz rodników DPPH. Preparaty kosmetyczne wykonano w pracowni Surowców kosmetycznych Instytutu Podstaw Chemii Żywności, Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechniki Łódzkiej. Komponenty wykorzystane do przygotowania preparatów stanowiły powszechnie dostępne w handlu surowce kosmetyczne. Wyniki. Ekstrakt z ratanii stosowany do przygotowania preparatów kosmetycznych zawierał, w 100 ml, 1038,08±8,31 mg związków polifenolowych. W grupie oznaczonych metodą HPLC związków polifenolowych dominowały kwasy hydroksybenzoesowe i flawanole. Aktywność antyoksydacyjna wyrażona w ekwiwalentach Troloxu (TEAC - Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) wyznaczona metodami ABTS+, DPPH i FRAP wynosiła odpowiednio 82,41±6,82; 79,13±3,66 oraz 49,89±1,49 mikromola Troloxu/ml ekstraktu. Wnioski. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że ekstrakt z ratanii, cechuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi, dzięki którym może efektywnie zabezpieczać preparaty kosmetyczne, które ponadto zapewniają dobre efekty kosmetyczne. Słowa kluczowe: ekstrakt z ratanii, polifenole, kosmetyki |