patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 30.04.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2015, 18(4): 287-290pldodaj do koszyka

Żywność psychoaktywna w nutrikosmetologii


Henryk Kostyra 1/, Elżbieta Kostyra 2/, Wioleta Ullrich-Mikulska 1/

1/ Pracownia Nutrikosmetyki, Olsztyńska Szkoła Wyższa im. Józefa Rusieckiego w Olsztynie
2/ Katedra Biochemii, Wydział Biologii i Biotechnologii, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Streszczenie
Celem artykułu jest przedstawienie roli psychoaktywnych składników żywności w kształtowaniu dobrostanu osób korzystających z usług kosmetycznych. Wykazano, że w pewnych warunkach proporcja białka do węglowodanów w diecie może wpływać na stężenie neurotransmiterów w mózgu człowieka, które pełnią funkcje behawioralne. Zdefiniowano pojęcie neurotransmiterów, podano ich nazwy i wzory chemiczne, składniki żywności będące ich prekursorami oraz określono ich funkcje psychofizjologiczne. Zaproponowano poszerzenie określenia nutrikosmetyka/nutrikosmetologia o przedrostek "psycho", a mianowicie: psychonutrikosmetyka/psychonutrikosmetologia. Określenie to ma zaakcentować rolę żywności i żywienia człowieka w kształtowaniu stanu psychicznego osób korzystających z usług kosmetycznych.

Słowa kluczowe: nutrikosmetyka, żywność psychoaktywna, psychnutrikosmetologia, neurotransmitery