Żywność psychoaktywna w nutrikosmetologiiHenryk Kostyra 1/, Elżbieta Kostyra 2/, Wioleta Ullrich-Mikulska 1/ 1/ Pracownia Nutrikosmetyki, Olsztyńska Szkoła Wyższa im. Józefa Rusieckiego w Olsztynie 2/ Katedra Biochemii, Wydział Biologii i Biotechnologii, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Streszczenie Celem artykułu jest przedstawienie roli psychoaktywnych składników żywności w kształtowaniu dobrostanu osób korzystających z usług kosmetycznych. Wykazano, że w pewnych warunkach proporcja białka do węglowodanów w diecie może wpływać na stężenie neurotransmiterów w mózgu człowieka, które pełnią funkcje behawioralne. Zdefiniowano pojęcie neurotransmiterów, podano ich nazwy i wzory chemiczne, składniki żywności będące ich prekursorami oraz określono ich funkcje psychofizjologiczne. Zaproponowano poszerzenie określenia nutrikosmetyka/nutrikosmetologia o przedrostek "psycho", a mianowicie: psychonutrikosmetyka/psychonutrikosmetologia. Określenie to ma zaakcentować rolę żywności i żywienia człowieka w kształtowaniu stanu psychicznego osób korzystających z usług kosmetycznych. Słowa kluczowe: nutrikosmetyka, żywność psychoaktywna, psychnutrikosmetologia, neurotransmitery |