Miód w kosmetologii i dermatologiiKornelia Osys 1/, Magdalena Rost-Roszkowska 1,2/ 1/ Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach 2/ Katedra Histologii i Embriologii Zwierząt, Uniwersytet Śląski w Katowicach Streszczenie Miód od wieków uznawany jest za jeden z najwartościowszych produktów, jakie dostarcza nam sama natura. Pszczoły, dzięki ciężkiej, mozolnej pracy wytwarzają miód bogaty w cenne składniki aktywne. Występuje wiele odmian miodów o rozmaitym działaniu kosmetycznym: doskonale nawilżają i poprawiają koloryt skóry, a przy problematycznej skórze, ograniczają stan zapalny. Miód towarzyszy ludzkości od niepamiętnych czasów. Jego właściwości lecznicze znane były już w starożytności, kiedy to stosowano go na rany, jako środek odkażający i silnie oczyszczający. Zalety tego wyjątkowego produktu były z biegiem lat coraz lepiej poznawane. W dzisiejszych czasach, nowoczesna medycyna stosuje miód Manuka w leczeniu wielu dolegliwości np. w chorobach skórnych, oparzeniach, owrzodzeniach, a także w celu przyspieszenia trudno gojących się ran. Przemysł kosmetyczny zadbał też o to, by ten wyjątkowy produkt zagościł na półkach drogerii oraz salonów kosmetycznych. Ze względu na właściwości higroskopijne, odkażające i osmotyczne stosuje się go do produkcji kremów, balsamów, mydeł, szamponów, odżywek. Oprócz dostępnych produktów kosmetycznych, dobroczynne działanie miodu można uzyskać dzięki recepturom kosmetycznym, które można wykonać w domu z szeroko dostępnych składników takich jak mleko, czy cytryna. Jego cenne właściwości pielęgnacyjne wykorzystywane są także w zabiegach kosmetycznych w formie maseczek odżywczych, kąpieli oraz masaży miodowych, poprawiających jędrność i koloryt skóry. Słowa kluczowe: miód, Manuka, masaż, kosmetologia, schorzenia skóry |