Rola i zastosowanie antyoksydantów w medycynieKatarzyna Malinowska 1/, Ireneusz Majsterek 1/, Łukasz Glinka 2/, Roman Modranka 2/ 1/ Zakład Chemii i Biochemii Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi 2/ Społeczna Akademia Nauk w Łodzi Streszczenie Antyoksydanty to związki chemiczne, które już w niewielkich stężeniach bronią przed procesem utleniania bądź opóźniają utlenianie substratów. Termin przeciwutleniacze obejmuje też niektóre półsyntetyczne analogi substancji roślinnych, naturalne ekstrakty roślinne, syntetyczne dodatki do żywności oraz leki. Antyoksydanty odgrywają także ważną role w diecie. Dzięki nim hamowane jest powstawanie wolnych rodników w organizmie, których nadmiar prowadzi do rozwoju wielu chorób. Poza zdolnością do odbudowywania zniszczonych komórek przeciwutleniacze korzystnie wpływają też na poprawę wyglądu naszej skóry oraz poprawiają samopoczucie. Choć nasz organizm potrafi je samodzielnie wytwarzać, w pewnym wieku ich ilość drastycznie spada. Dlatego ich niedobór powinniśmy zniwelować przez zbilansowaną dietę. Słowa kluczowe: witaminy, antyoksydanty, wolne rodniki |