Przegląd olejków eterycznych pozyskiwanych z roślin z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae) i ich własnościJacek A. Michalski, Dorota Zielińska Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia w Warszawie Streszczenie W ostatnich latach obserwuje się w przemyśle kosmetycznym systematyczne odchodzenie od stosowania substancji nie mających swoich odpowiedników w naturze. Nie jest to tylko wynik mody na eko-kosmetyki, ale także konieczność ograniczenia emisji substancji mogących w dłuższym terminie przyczynić się do degradacji środowiska. Z tego też powodu wprowadza się ograniczenia w stosowaniu wielu popularnych konserwantów (np. parabenów) niszczących bezpowrotnie florę bakteryjną cieków wodnych. Jednym z potencjalnych zamienników mogą być substancje o podobnym działaniu wchodzące w skład olejków eterycznych naturalnie występujących w środowisku. Oprócz właściwości antygrzybiczych i antybakteryjnych najczęściej charakteryzują się one zapachami powszechnie uznawanymi za atrakcyjne. Niestety, w większym stężeniu lub przy dłuższym stosowaniu, przejawiają one również własności drażniące skórę i śluzówkę. Celem niniejszej pracy było zgromadzenie danych dotyczących używanych surowców, własności organoleptycznych, składu chemicznego i działania biologicznego kilku najbardziej znanych olejków eterycznych pozyskiwanych konwencjonalnymi metodami z roślin rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Zebrane informacje mogą stanowić wskazówkę do wyboru naturalnych substancji mogących jednocześnie stanowić konserwant i środek zapachowy w tworzonych kosmetykach. Słowa kluczowe: jasnotowate, olejek eteryczny, własności organoleptyczne, skład chemiczny, działanie antybakteryjne, działanie przeciwgrzybiczne, zastosowanie kosmetyczne |