Ocena in vivo właściwości przeciwzapalnych ekstraktów etanolowych z wytłoków Cucurbita pepo i Linum usitatissimumAnna Ratz-Łyko 1/, Jacek Arct 1/, Katarzyna Pytkowska 1/, Monika Kotłowska 2/ 1/ Zakład Chemii Kosmetycznej, Wydział Kosmetologii, Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia w Warszawie 2/ Wydział Biotechnologii, Politechnika Warszawska Streszczenie Wprowadzenie. Wytłoki z nasion oleistych stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy, protein i poliweglowodanów. Z tego względu mogą neutralizować wolne rodniki, wykazywać właściwości przeciwzapalne oraz mieć wpływ na nawilżenie stratum corneum i stan bariery naskórkowej. Cel. Celem pracy była ocena in vivo właściwości przeciwzapalnych emulsji o/w zawierających ekstrakty etanolowe z wytłoków Cucurbita pepo i Linum usitatissimum. Materiał i metody. Ocenę in vivo właściwości przeciwzapalnych badanych emulsji wykonano w oparciu o model mikropodrażnień skóry nikotynianem metylu mierzony przy zastosowaniu chromametru i tewametru. Badania przeprowadzono na grupie 10 probantów stosujących emulsje o/w zawierające ekstrakty wodno-etanolowe z wytłoków Cucurbita pepo i Linum usitatissimum. Wyniki. W warunkach in vivo emulsje zawierające ekstrakty z wytłoków Cucurbita pepo i Linum usitatissimum wykazały istotny wpływ na redukcje rumienia i poprawe stanu bariery naskórkowej. Najlepsze rezultaty zaobserwowano po 4 tygodniach stosowania emulsji zawierającej ekstrakt z Linum usitatissimum. Wnioski. Przeprowadzone badania wykazały, że ekstrakty z wytłoków Cucurbita pepo i Linum usitatissimum mogą znaleźć potencjalne zastosowanie w kosmetykach ochronnych i nawilżających, szczególnie przeznaczonych do pielęgnacji cer wrażliwych i suchych. Słowa kluczowe: ekstrakty z wytłoków, Cucurbita pepo, Linum usitatissimum, model mikropodrażnień skóry nikotynianem metylu, właściwości przeciwzapalne, stan bariery naskórkowej |