Wybrane składniki mineralne w żywności o istotnym znaczeniu dla terapii antycellulitowychVioletta Tomaszewicz 1/, Maria Chrzanowska 2/, Jacek J. Klawe 1/ 1/ Katedra i Zakład Higieny i Epidemiologii, Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy 2/ Kozmetika Afrodita w Toruniu Streszczenie Cellulit (GLD - gynoid lipodystrophy, lipodystrofia typu kobiecego) to jeden z najczęściej występujących defektów kosmetycznych skóry i dotyczy niemal wyłącznie kobiet. Objawia się charakterystycznym pofałdowaniem skóry, przypominającym "skórkę pomarańczową". Zmiany te spowodowane są nieprawidłowościami w obrębie tkanki tłuszczowej o charakterystycznej lokalizacji - na biodrach, udach, pośladkach, również w obrębie brzucha, przedramion i karku. Do najważniejszych czynnikow warunkujących występowanie cellulitu zalicza się przede wszystkim zaburzenia mikrocyrkulacji, budowę ciała oraz nieprawidłową gospodarkę hormonalną. Jednak niemniejszą uwagę kieruje się także w stronę czynników środowiskowych, a wśród nich m.in na nieprawidłową dietę. W niniejszym artykule scharakteryzowano wybrane pierwiastki w żywności o istotnym wpływie na tkankę tłuszczową i możliwym oddziaływaniu na powstawanie zmian cellulitowych. Znajomość tego zagadnienia może okazać się niezwykle pomocna w komponowaniu diety, przeciwdziałającej powstawaniu objawów GLD oraz służyć poprawie skuteczności terapii antycellulitowych. Słowa kluczowe: cellulit, GLD, pierwiastki, mikroelementy, makroelementy, dieta, żywność |