patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 30.04.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2014, 17(1): 78-82endodaj do koszyka

Właściwości przeciwdrobnoustrojowe mydeł w płynie o deklarowanym działaniu antybakteryjnym


Daniela Gwiazdowska 1/, Daria Wieczorek 2/

1/ Department of Natural Science and Quality Assurance, Faculty of Commodity Science, Poznan University of Economics, Poznan
2/ Department of Technology and Instrumental Analysis, Faculty of Commodity Science, Poznan University of Economics, Poznan

Streszczenie
Najwcześniejsze dowody świadczące o produkcji materiałów takich jak mydła sięgają czasów starożytnego Babilonu, około 2800 lat p.n.e. Dlatego też mydło jest niewątpliwie najstarszym produktem używanym jako związek o charakterze powierzchniowo-czynny. Do dzisiaj mydło występuje w wielu różnorodnych formach i odgrywa ważną rolę m.in. w przemyśle kosmetycznym. Przez wieki przemysł produkujący mydło rozwijał się i zmieniał swoje produkty i obecnie ten wysoce-konkurencyjny rynek oferuje szeroką gamę produktów w wielu formach, zarówno stałych i ciekłych. Tradycyjnym i podstawowym zadaniem mydła jest mycie, czyszczenia oraz usuwanie plam. Rosnące wymaganie rynku kosmetyków sprawiło, że nowoczesne produkty mydlane są zazwyczaj wzbogacone o dodatkowe surowce, o specjalnym działaniu np. nawilżającym. Jednym z nowoczesnych modyfikacji mydła jest wprowadzenie do jego kompozycji surowców o działaniu przeciwbakteryjnym, które może powodować, że produkt taki będzie uważany za bardziej efektywny. Głównym celem tej pracy było określenie właściwości antybakteryjnych mydeł w płynie o deklarowanej aktywności przeciwbakteryjnej. Dokonano również porównania tych właściwości z właściwościami biobójczymi tradycyjnego mydła o przeznaczeniu ogólnym. Działanie przeciwdrobnoustrojowe mydeł i ich roztworów wodnych badano przy użyciu metod: dyfuzji studzienkowej oraz krążkowej. Uzyskane wyniki wskazują, że wszystkie badane mydła wykazywały działanie antagonistyczne wobec badanych mikroorganizmów.

Słowa kluczowe: mydło w płynie, właściwości przeciwdrobnoustrojowe