Właściwości barwiące skórę ekstraktu z kurkumyJacek Arct, Magdalena Mieloch, Martyna Witulska, Anna Ratz-Łyko Department of Cosmetics Chemistry, Academy of Cosmetics and Health Care, Warsaw, Poland Streszczenie Wprowadzenie. Hiperpigmentacja i uszkodzenie komórek skóry spowodowane działaniem promieniowania UV przyczyniło się do wzrostu zainteresowania naturalnymi składnikami barwiącymi skórę, które nie powoduję wspomnianych efektów ubocznych. Cel. Celem niniejszej pracy była ocena wpływu emulsji kosmetycznych typu O/W zawierających ekstrakty z kurkumy na zmianę kolorytu skóry. Materiał i metody. Właściwości barwiące emulsji zawierających ekstrakt z kłącza kurkumy zbadano na grupie 10 zdrowych probantów o jasnej karnacji (I i II fototyp według skali Fitzpatricka). Pomiar kolorytu skóry wykonano prze użyciu chromametru w oparciu o model barw CIE L*a*b*. Wyniki pomiarów chromametrycznych zostały porównane z wynikami analizy sensorycznej. Wyniki. Obserwacje wykazały stałe, widoczne i statystycznie istotne zmiany parametru b* już jednorazowym zastosowaniu emulsji O/W o zawartości 12% i 25% wyciągu z kłącza kurkumy. Zmiana koloru skóry pozostawała również po zmyciu emulsji ze skóry. Analiza sensoryczna wykazała, że obecność ekstraktu z kłącza kurkumy w emulsji wpływa na wygładzenie skóry, rozprowadzalność, wchłanianie emulsji oraz efekt poduszki. Wnioski. Na podstawie uzyskanych wyników można stwierdzić, że ekstrakt z kłącza kurkumy ma potencjalne właściwości barwiące zatem może być stosowany jako składnik aktywny w preparatach poprawiających koloryt skóry (samoopalaczach i kremach typu BB). Słowa kluczowe: ekstrakt z kurkumy, zmiana kolorytu skóry, pomiar chromametryczny, analiza sensoryczna |