Modrak (Crambe L.), Brassicaceae jako surowiec kosmetycznyDaniel Modnicki Katedra i Zakład Farmakognozji, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy Streszczenie Modrak to nielicznie reprezentowany rodzaj z rodziny Brassicaceae. Modrak morski (C. maritima (L.) Crantz) jest halofitem występującym w Europie, także u wybrzeży Bałtyku, w Polsce niespotykany. Roślina ta uznawana jest za jadalną i bywa spożywana podobnie jak szparagi. Modrak abisyński (C. abyssinica Hochst.) jest rośliną o dużym znaczeniu gospodarczym, jest uprawiana w wielu krajach. Znana jest jako surowiec do produkcji pasz z uwagi na wysoką zawartość białka. Olej z nasion tej rośliny ma zastosowanie w przemyśle metalurgicznym i paliwowym. Olej z nasion modraka abisyńskiego charakteryzuje się wysokim wskaźnikiem lepkości. W odróżnieniu od obecnie stosowanych olejów jadalnych, zawiera znaczne ilości kwasu erukowego. Wyciąg z modraka morskiego i olej tłoczony z nasion modraka abisyńskiego oraz jego pochodne mają zastosowanie kosmetyczne. Surowce te są spotykane są jako składniki czynne lub pomocnicze preparatów kosmetycznych do pielęgnacji skóry i włosów. Słowa kluczowe: Crambe maritima, modrak morski, Crambe abyssinica, modrak abisyński, olej abisyński |