patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 30.04.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2012, 15(3): 147-150pldodaj do koszyka

Modrak (Crambe L.), Brassicaceae jako surowiec kosmetyczny


Daniel Modnicki

Katedra i Zakład Farmakognozji, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy

Streszczenie
Modrak to nielicznie reprezentowany rodzaj z rodziny Brassicaceae. Modrak morski (C. maritima (L.) Crantz) jest halofitem występującym w Europie, także u wybrzeży Bałtyku, w Polsce niespotykany. Roślina ta uznawana jest za jadalną i bywa spożywana podobnie jak szparagi. Modrak abisyński (C. abyssinica Hochst.) jest rośliną o dużym znaczeniu gospodarczym, jest uprawiana w wielu krajach. Znana jest jako surowiec do produkcji pasz z uwagi na wysoką zawartość białka. Olej z nasion tej rośliny ma zastosowanie w przemyśle metalurgicznym i paliwowym. Olej z nasion modraka abisyńskiego charakteryzuje się wysokim wskaźnikiem lepkości. W odróżnieniu od obecnie stosowanych olejów jadalnych, zawiera znaczne ilości kwasu erukowego. Wyciąg z modraka morskiego i olej tłoczony z nasion modraka abisyńskiego oraz jego pochodne mają zastosowanie kosmetyczne. Surowce te są spotykane są jako składniki czynne lub pomocnicze preparatów kosmetycznych do pielęgnacji skóry i włosów.

Słowa kluczowe: Crambe maritima, modrak morski, Crambe abyssinica, modrak abisyński, olej abisyński