Emulgatory naturalne GMS i SLP stosowane w emulsjach kosmetycznychJoanna Płocica 1/, Magdalena Wojtaszek 2/, Wiesław Figiel 3/, Barbara Tal-Figiel 3/ 1/ Małopolska Wyższa Szkoła im. Józefa Dietla w Krakowie 2/ Uniwersytet Jagielloński w Krakowie 3/ Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki w Krakowie Streszczenie Wprowadzenie. Emulsje stanowią największą grupę kosmetyków z większości wyrobów kosmetycznych. Składają się one z fazy polarnej i niepolarnej oraz emulgatorów, które łączą obydwie fazy i zapewniają utrzymanie jednolitej mieszaniny. Emulgator jest substancją powierzchniowo czynną, zawierającą w swojej cząsteczce zarówno grupy hydrofilowe jak i hydrofobowe. Jednym z emulgatorów, omówionych w artykule jest Sorbitan Laurate (SLP), pochodzenia roślinnego, tworzącym emulsje typu O/W. Występuje on w formie przezroczystego, żółtego płynu o dość gęstej konsystencji. W kosmetyce stosuje się go w produkcji lotionów, mleczek oraz preparatów dla dzieci. Innym emulgatorem naturalnym, którego właściwości są znane i wykorzystywane w kosmetyce jest Glyceryl Monostearate (GMS), pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Należy on do emulgatorów tworzących emulsje typu O/W. Cel. Celem pracy było sprawdzenie jakości wykonanych własnoręcznie emulsji kosmetycznych. Materiały i metody. Wykonano badanie mikroskopowe wytworzonych emulsji kosmetycznych przy użyciu mikroskopu Jenamed 2 o powiększeniu 400 x, do którego była podłączona zintegrowana kamera sony ssc-dc 393P. Wyniki. Zdjęcia, przedstawiające krople emulsji kosmetycznych, poddano dwukrotnemu pomiarowi. Wyniki pomiarów sumowano i wyciągnięto średnią z dwóch pomiarów. Wnioski. Porównując wyniki pomiarów wielkości cząstek fazy rozproszonej emulsji kosmetycznych zawierających emulgatory naturalne GMS i SLP, zaobserwowano drastyczny spadek średnicy kropel oleju w emulsji ze wzrostem ułamka masowego emulgatora. Słowa kluczowe: emulsja, emulgator, analiza mikroskopowa, GMS, SLP |