patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 30.04.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2010, 13(3): 196-202pl,endodaj do koszyka

Aktywność antyoksydacyjna i zawartość polifenoli w kakao i kilku rodzajach czekolad zalecenieniem do wykorzystania w kosmetologii


Joanna Chłopicka, Anna Gonciarz

Zakład Bromatologii Collegium Medium, Uniwersytet Jagielloński, Kraków

Streszczenie
Wstęp. Wyniki wielu badań dowodzą, że spożywanie czekolady oraz kakao, które są dobrym źródłem flawonoidów podwyższa aktywność antyoksydacyjną osocza krwi, polepsza też mikrokrążenie w skórze i chroni ją przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniami ultrafioletowymi. Aby zapewnić organizmowi odpowiednie stężenie związków polifenolowych, a co za tym idzie ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które wpływają niekorzystnie na stan skóry, należy do konsumpcji wybierać takie kakao i takie rodzaje czekolad, które zawierają dużą ilość związków należących do grupy polifenoli.
Cel pracy. Celem pracy było zbadanie całkowitej aktywności antyoksydacyjnej kakao i czekolad dostępnych na polskim rynku oraz oznaczenie w nich całkowitej zawartości polifenoli. Dodatkowo zbadano udział antyoksydantów rozpuszczalnych w lipidach w całkowitej aktywności antyoksydacyjnej badanych produktów. Aktywność antyoksydacyjną (FRAP) zmierzono metodą zaproponowaną przez Benzie i wsp. a całkowitą zawartość związków o charakterze polifenolowym metodą z wykorzystaniem odczynnika Folina-Ciocalteu.
Wyniki. Uzyskane przez nas wyniki świadczą o wysokiej aktywności antyoksydacyjnej kakao i ciemnej czekolady, która wynosiła odpowiednio, (FRAP) 801,5±18,4 i 395,3±10,6 [μMol Fe/g] w porównaniu do bardzo niskiej aktywności antyoksydacyjnej stwierdzonej dla białej czekolady (FRAP) 6,62±0,39. Zawartość polifenoli mieściła się w zakresie od 111,34±2,76 [mg GAL/g] dla kakao do 3,55±0,44 [mg GAL/g] dla białej czekolady.

Słowa kluczowe: kakao, polifenole, aktywność antyoksydacyjna, skóra, kosmetologia