patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 30.04.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2009, 12(4): 224-227pl,endodaj do koszyka

Alergia na kosmetyki. Cz. II. - Konserwanty


Milena Wojciechowska 1,2/, Joanna Kołodziejczyk 1/, Zbigniew Bartuzi 1/

1/ Katedra i Klinika Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet im. M. Kopernika w Toruniu
2/ Zakład Polityki Zdrowotnej i Zabezpieczenia Społecznego, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet im. M. Kopernika w Toruniu

Streszczenie
Konserwanty są niezbędnymi składnikami produktów kosmetycznych zapewniającymi im trwałość i ochronę przeciwdrobnoustrojową. Pomimo wprowadzania ograniczeń ich stosowania i eliminacji najsilniej uczulających, konserwanty należą do jednych z najczęściej uczulających składników kosmetycznych, tuż po substancjach zapachowych. Wyniki wieloośrodkowych badań europejskich wskazują na fakt, że alergia na konserwanty wzrasta na przestrzeni lat. Najczęściej uczula formalina i substancje ją uwalniające, zwłaszcza Qatrenium 15. Diagnostyka alergii na konserwanty opiera się wykonaniu naskórkowych testów płatkowych będących "złotym standardem" w wykrywaniu alergii kontaktowej.

Słowa kluczowe: konserwanty, alergia, kosmetyki, naskórkowe testy płatkowe