Alergia na kosmetyki. Cz. II. - KonserwantyMilena Wojciechowska 1,2/, Joanna Kołodziejczyk 1/, Zbigniew Bartuzi 1/ 1/ Katedra i Klinika Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet im. M. Kopernika w Toruniu 2/ Zakład Polityki Zdrowotnej i Zabezpieczenia Społecznego, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet im. M. Kopernika w Toruniu Streszczenie Konserwanty są niezbędnymi składnikami produktów kosmetycznych zapewniającymi im trwałość i ochronę przeciwdrobnoustrojową. Pomimo wprowadzania ograniczeń ich stosowania i eliminacji najsilniej uczulających, konserwanty należą do jednych z najczęściej uczulających składników kosmetycznych, tuż po substancjach zapachowych. Wyniki wieloośrodkowych badań europejskich wskazują na fakt, że alergia na konserwanty wzrasta na przestrzeni lat. Najczęściej uczula formalina i substancje ją uwalniające, zwłaszcza Qatrenium 15. Diagnostyka alergii na konserwanty opiera się wykonaniu naskórkowych testów płatkowych będących "złotym standardem" w wykrywaniu alergii kontaktowej. Słowa kluczowe: konserwanty, alergia, kosmetyki, naskórkowe testy płatkowe |