Ocena skuteczności preparatów z suchym ekstraktem drożdży w zabiegach poprawiających wygląd skóry z rozstępamiMarzena Glinka, Iwona Kępka Pracownia Kosmetologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi Streszczenie Wstęp. Drożdże już w starożytności wykorzystywano jako lek na choroby skóry i schorzenia hemoroidalne, jako środek przeciw krostom, obrzękom skóry i leczeniu ran po oparzeniach. Próbowano także łączyć je z innymi substancjami: okłady z mirtem zmiękczały ogniska zapalne, a gotowane z figami wykazywały działanie przeciw liszajom, swędzącym wypryskom i owrzodzeniom. Obecnie produkowanych jest wiele produktów kosmetycznych zawierających drożdze. Cel. Celem było potwierdzenie pozytywnego oddziaływania kosmetyków zawierających wyciąg z drożdży, przeznaczonych do walki z rozstępami. Materiał i metody. Badanie przeprowadzone zostało na grupie sześciu kobiet. Zdjęcia i pomiary zrobione zostały przed rozpoczęciem stosowania kosmetyków oraz w 30 dniu po zakończonej terapii. Wyniki. U wszystkich pacjentek zaobserwowano znaczny wzrost elastyczności skóry. Rozstępy stały się mniej widoczne, płytsze i zmniejszyły swoje rozmiary. Redukcja szerokości zmian wyniosła średnio 1mm, a średnie zmniejszenie ich długości o 8,33cm. Zanotowano średni wzrost nawilżenia skóry poddanej zabiegom o 8,4%, a natłuszczenia o 19,4%. W przypadku świeżych rozstępów efekty są znacznie lepsze, ale nawet wieloletnie zmiany spłyciły się i stały się mniej widoczne. Wnioski. Badania z wykorzystaniem najnowszej wiedzy i specjalistycznej aparatury wykazały, że znaczenie drożdży dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, leczenia zmian chorobowych i usuwania defektów kosmetycznych daje coraz większe efekty i stale znajduje coraz to nowsze zastosowania. Słowa kluczowe: drożdże, rozstępy, witaminy B, kwas pantotenowy, suplementy diety |