Olejek cytrynowy w lecznictwie, aromaterapii i kosmetyceJoanna Borowiecka, Marta Motyl Zakład Środków Zapachowych, Katedra Kosmetologii, Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi Streszczenie Olejek cytrynowy (Oleum Citri) jest pozyskiwany z naowocni cytryny zwyczajnej (Citrus limon L). Charakteryzuje się świeżym cytrynowym zapachem który nadają olejkowi aldehydy acykliczne: cytral, cytronellal, nonanal. Olejek cytrynowy jest surowcem farmakopealnym, zamieszczonym w FPVI. Składnik mieszanek aromaterapeutycznych (Betamixy i Vapomixy) pełniąc w nich rolę olejku bazowego, lub uzupełniającego. W kosmetyce jest składnikiem wyrobów używanych do: pielęgnacji cery naczynkowej i tłustej, pielęgnacji włosów, rozjaśniania i wybielania plam pigmentowych, ujędrniających, wzmacniających i opóźniających procesy starzenia. W preparatach farmaceutycznych poprawia smak i zapach leków. Słowa kluczowe: olejek cytrynowy, aromaterapia, kosmetyka |