patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 30.04.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2006, 9(2): 87-91pl,endodaj do koszyka

Zmysł węchu u ludzi i zwierząt


Agata Jabłońska-Trypuć, Ryszard Farbiszewski

Zakład Biologii, Wyższa Szkoła Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku

Streszczenie
Niniejsza praca poglądowa opisuje molekularny mechanizm funkcjonowania zmysłu węchu. Odkrycie specyficznych receptorów węchowych przez Lindę Buck pozwoliło wyjaśnić jak organ węchu rozpoznaje zapachy z otoczenia. Receptory te są właściwymi elementami odbiorczymi rozmieszczonymi w nabłonku węchowym jamy nosowej u ludzi lub w organie lemieszowo-nosowym u zwierząt. Są one białkami o niezmiernie różnorodnej sekwencji aminokwasów i długości łańcuchów. Organ węchu jest podporządkowany podobnie jak większość zmysłów ośrodkowemu układowi nerwowemu, spełniającemu funkcje kontrolną.
Obecnie uważa się, że zapach powoduje depolaryzacje błony neuronów, zmieniając ich potencjał. Ostatecznie nie jest wiadomo, jaki rodzaj białka w receptorach odgrywa istotna rolę w transdukcji zapachów.

Słowa kluczowe: percepcja zapachu, receptory, nabłonek zapachowy, czuciowo-węchowe neurony