patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 30.04.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2022, 25(2): 108-112pldodaj do koszyka

Biodostępność parabenów z emulsji


Magdalena Krulikowska 1/, Jacek Arct 2/, Agnieszka Miazga 3/

1/ Action Poland Sp.z o.o.
2/ Fundacja dr Seidla w Warszawie
3/ Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia w Warszawie

Streszczenie
Wprowadzenie. Parabeny zaliczają się do najpopularniejszych i najczęściej stosowanych konserwantów. Bezpieczeństwo ich stosowania w kosmetykach zależy w dużym stopniu od zdolności wnikania w skórę. Transport przeznaskórkowy jest procesem skomplikowanym. Do najważniejszych czynników mających wpływ na penetrację substancji w głąb skóry zalicza się: formę fizykochemiczną produktu i ewentualną obecność promotorów transportu przeznaskórkowego, takich jak środki powierzchniowo czynne.
Cel. Celem pracy była ocena szybkości przenikania kilku wybranych parabenów przez modelowe membrany z emulsji kosmetycznych.
Materiały i metody. Zbadano szybkości przenikania wybranych parabenów przez membranę lipidową oraz membranę ze skóry świńskiej. Eksperymenty prowadzono w komorach Franz´a, jako układ donorowy wykorzystano specjalnie sporządzone dwa podstawowe typy emulsji - o/w oraz w/o, zawierające jednakowe stężenia parabenów.
Wyniki i wnioski. Zaobserwowano spadek zdolności przenikania parabenów wraz ze wzrostem ich lipofilowości. Typ wykorzystanej emulsji nie miał wpływu na opisaną zależność. Tendencja ta jest wyraźnie zmieniona w stosunku do układów o niskiej lepkości w przypadku których szybkość przenikania w funkcji lipofilowości przyjmuje charakter paraboliczny. Uzyskane wyniki są niezwykle ważne w aspekcie możliwości sterowania biodostępnością substancji aktywnych poprzez dobór formy kosmetycznej. Wysoki współczynnik korelacji pomiędzy współczynnikami przenikania przez skórę świńską oraz membranę lipidową (powyżej 0,99) dla emulsji o/w oraz dla emulsji w/o oznacza, że membrany lipidowe bardzo dobrze modelują transport przeznaskórkowy substancji czynnych.

Słowa kluczowe: parabeny, przenikanie, in vitro, membrany, komory Franz´a