Biodostępność parabenów z emulsjiMagdalena Krulikowska 1/, Jacek Arct 2/, Agnieszka Miazga 3/ 1/ Action Poland Sp.z o.o. 2/ Fundacja dr Seidla w Warszawie 3/ Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia w Warszawie Streszczenie Wprowadzenie. Parabeny zaliczają się do najpopularniejszych i najczęściej stosowanych konserwantów. Bezpieczeństwo ich stosowania w kosmetykach zależy w dużym stopniu od zdolności wnikania w skórę. Transport przeznaskórkowy jest procesem skomplikowanym. Do najważniejszych czynników mających wpływ na penetrację substancji w głąb skóry zalicza się: formę fizykochemiczną produktu i ewentualną obecność promotorów transportu przeznaskórkowego, takich jak środki powierzchniowo czynne. Cel. Celem pracy była ocena szybkości przenikania kilku wybranych parabenów przez modelowe membrany z emulsji kosmetycznych. Materiały i metody. Zbadano szybkości przenikania wybranych parabenów przez membranę lipidową oraz membranę ze skóry świńskiej. Eksperymenty prowadzono w komorach Franz´a, jako układ donorowy wykorzystano specjalnie sporządzone dwa podstawowe typy emulsji - o/w oraz w/o, zawierające jednakowe stężenia parabenów. Wyniki i wnioski. Zaobserwowano spadek zdolności przenikania parabenów wraz ze wzrostem ich lipofilowości. Typ wykorzystanej emulsji nie miał wpływu na opisaną zależność. Tendencja ta jest wyraźnie zmieniona w stosunku do układów o niskiej lepkości w przypadku których szybkość przenikania w funkcji lipofilowości przyjmuje charakter paraboliczny. Uzyskane wyniki są niezwykle ważne w aspekcie możliwości sterowania biodostępnością substancji aktywnych poprzez dobór formy kosmetycznej. Wysoki współczynnik korelacji pomiędzy współczynnikami przenikania przez skórę świńską oraz membranę lipidową (powyżej 0,99) dla emulsji o/w oraz dla emulsji w/o oznacza, że membrany lipidowe bardzo dobrze modelują transport przeznaskórkowy substancji czynnych. Słowa kluczowe: parabeny, przenikanie, in vitro, membrany, komory Franz´a |