patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 30.04.2025
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2022, 25(2): 77-87pldodaj do koszyka

Skład chemiczny i działanie kosmetyków na bazie produktów pszczelich pochodzenia roślinnego


Joanna Jabłońska, Mariusz Kluska

Wydział Nauk Ścisłych i Przyrodniczych, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach

Streszczenie
Miód, propolis i pyłek pszczeli to naturalne produkty, które od czasów starożytnych stosowane są w medycynie i kosmetyce. Produkty pszczele są bogate w węglowodany, białka, aminokwasy, enzymy, kwasy fenolowe, flawonoidy, mikroelementy, makroelementy i witaminy. Ze względu na tak bogaty skład chemiczny, każdy człowiek może odnaleźć produkt pszczeli odpowiedni dla jego skóry, który wykazuje właściwe działanie pielęgnacyjne oraz lecznicze. Produkty te posiadają różne właściwości: przeciwzapalne, dezynfekujące, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwutleniające, nawilżające, złuszczające, regenerujące, odżywcze, przeciwstarzeniowe i przeciwbólowe. Od lat uważane są za ważne składniki kosmetyków do skóry, a także takie, które można stosować przez cały rok, bez ograniczeń na określoną porę roku. Ponadto produkty ekologiczne są jak najbardziej pożądane w dzisiejszych czasach.

Słowa kluczowe: kosmetyki, apikosmetyka, produkty pszczele, produkty naturalne, produkty roślinne